"Este vorba de apariția unor asa numite găuri într-un strat de nori, de multe ori cu formă aproape circulară, fenomen ce persistă chiar și câteva ore", a explicat meteorologul Silviu Grigore.
"Specialiștii au încercat și încearcă să explice în mod cât mai plauzibil acest fenomen. Dacă într-o primă aproximație se poate spune că ar putea fi vorba despre un nor din specia mammatus, o anliză mai atentă a imaginilor arată că astfel de fenomene au loc atunci cand pe cer există un plafon de nori mijlocii, Altocumulus stratiformis sau inferiori Stratocumulus stratiformis", a mai spus meteorologul Silviu Grigore.
Acești nori sunt formați numai din picături de apă, care în anumite condiții, chiar și la temperaturi negative, nu îngheață, aceste picături fiind
suprarăcite.
"O teorie des invocată de către specialiști arată că resposabile pentru producerea acestui fenomen nu sunt... celebrele OZN-uri, ci avioanele cu reactie. O astfel de aeronavă care străbate stratul noros amintit elimină în urmă arderii combustibilului particule care detremină înghețarea rapidă a picăturilor de apă supraracită. Cristalele de gheață astfel formate devin mai grele prin alipirea de stropi fini de apă și cad prin stratul de nori formând un fel de gaură în stratul de nori existent", a explicat pentru REALITATEA.NET meteorologul Silviu Grigore.
Trebuie spus însă că ipotezele privind formarea și persistentă acestui fenomen sunt încă investigate, teoriile de până acum neputând să ofere explicatii complete.
Norii ciudaţi au fost fotografiaţi şi de Cristi, care a trimis imaginile pe adresa martorocular@realitatea.net.
Dacă şi dumneavoastră sunteţi martorul unui eveniment ieşit din comun, puteţi suna la numărul cu tarif normal 021.94.09, puteţi trimite imagini pe adresa martorocular@realitatea.net sau pe portalul REALITATEA.NET, la secţiunea martor ocular. Cele mai bune imagini vor fi premiate lunar.