Galileo a studiat la nesfârşit cerul, prin legendarul său telescop, pentru a crea hărţi detaliate ale Lunii, şi pentru a demonta teoria existentă atunci, potrivit căreia Pământul se află în centrul Universului.
Noi desene descoperite de oamenii de ştinţă, dovedesc însă că englezul Thomas Harriot i-a luat-o înainte, realizând o serie de hărţi ale lunii cu aproape şase luni înaintea lui Galilei. Documentele arată că Harriot realizase hărţile încă din luna iulie a aceluiaşi an. Telescopul englezului era la fel de puternic şi performant ca cel deţinut de Galilei, însă mândria lui era considerabil mai mică.
Galilei a fost cel care a promovat descoperirea sa în acele vremuri, astfel că el a rămas în final recunoscut pentru această descoperire ştiinţifică.
Hărţile lui Harriot vor fi expuse pentru a marca lansarea Anului Internaţional al Astronomiei. Expoziţia va cuprinde şi desenele sale în care erau reprezentaţi sateliţii planetei Jupiter, petele de pe Soare sau cometa Halley, informează dailymail.co.uk.
Documentele păstrate în arhivele de la West Sussex demonstrează fascinaţia lui Harriot pentru Lună, şi în acelaşi timp aduce dovezi esenţiale care arată că Harriot a câştigat ''cursa cartogafierii spaţiului''.Primul lui desen este datat la 26 iulie 1609, perioadă în care Galilei se chinuia încă să se concentreze. Astronomul Patrick Moore a declarat pentru BBC că harta din 1609 era ''o adevărată operă de artă''.
''Harriot a văzut munţii, craterele şi aşa-numitele mări. Este într-adevăr un lucru minunat . Este mai bun decât al lui Galileo (n.r. desenul). Şi e şi britanic'', a mai spus Patrick Moore.
Unii cercetătorii mai cinici se întreabă dacă nu cumva Harriot şi-a antedatat desenele în speranţa că realizările sale vor fi recunoscute în posteritate.