Articolul din "New York Times" scrie că Smithfield a ajuns să se dezvolte în România şi să deţină 40 de ferme de porci cu susţinerea fostului ambasador Nicholas Taubman şi a preşedintelui Traian Băsescu.
În afară de faptul că a eliminat din ecuaţie micii fermieri, compania, având susţinere la cel mai înalt nivel, îşi permite să nu respecte normele de mediu şi să opereze fără autorizaţii.
Mai mult, având în vedere că porcii din fermele Smithfield din România au fost afectaţi în 2007 de pestă porcină, NYT sugerează că o tulpină a noii gripe A/H1N1 ar putea proveni chiar din România. "Virusul din 2007 a afectat numai porcii, dar cercetătorii au găsit elemente ale virusurilor porcine - o tulpină din Europa sau Asia, alta din America de Nord - în codul genetic al virusului noii gripe A (H1N1)", scrie NYT.
"Smithfield deţine şi o parte din ferma (mexicană - n.r.) de porci localizată foarte aproape de locul în care specialiştii ONU investighează o posibilă legătură între porci şi noua gripă H1N1, care afectează omul. Având în vedere că originile exacte ale virusului sunt încă necunoscute, Smithfield a subliniat că această gripă nu a afectat niciun angajat al său şi niciun animal", scrie New York Times.
În mai puţin de cinci ani, Smithfield a reuşit să îşi creeze susţinători în rândul politicienilor din România şi Polonia, a absorbit sume mari din fondurile pentru agricultură ale UE şi a reuşit să învingă orice opoziţie pe plan local, creând un conglomerat de crescătorii de porci, dotate cu sisteme de hrănire, grajduri controlate climatic şi abatoare.
"S-a dezvoltat cu atâta repreziciune, încât uneori nu a reuşit să obţină autorizaţiile de mediu necesare şi să informeze autorităţile despre decesele porcilor - probleme care au apărut mai ales după pesta porcină care a afectat trei centre din România în 2007, dintre care două operau fără permise. În jur de 67.000 de porci au murit sau au fost sacrificaţi, întrucât şi porcii infectaţi, şi cei sănătoşi au fost împuşcaţi pentru a opri epidemia", aminteşte publicaţia americană.
Smithfield are 40 de ferme în România, iar impactul asupra mediului este mai mare decât cel asupra micilor fermieri, mai constată ziarul american. Compania a construit imense containere metalice şi injectează deşeuri în pământ. Oamenii care locuiesc lângă aceste ferme se plâng de mirosul îngrozitor, relatează NYT.
Fermele Smithfield din Timişoara se numără printre cele mai mari surse de poluare a aerului şi a solului, potrivit unui raport al guvernului local citat de NYT. De asemenea, potrivit raportului, concentraţia de gaz metan din aer a crescut cu 65% din 2002 până în 2007.