Peste 130.000 de lei. Aceasta este suma pe care Casa de Asigurări i-o impută în total Serviciului de Ambulanţă Botoşani după toate neregulile găsite în acte. Cei mai mulţi bani care trebuie returnaţi provin din transport.
''Am constatat o raportare exagerată a kilometrilor în urban, 182.000 de kilometri faţă 139.000 de kilometri parcurşi efectiv la nivelul ambulanţei Botoşani'', a declarat Rodica Huţuleac, director CAS Botoşani.
Şi seria neregulilor continuă.
''129 de solicitări în perioada ianuarie-iunie 2009 pentru pacienţi internaţi în spital din care 46 de solicitări de la domiciliul pacienţilor şi restul solicitări intraclinice. E imposibil ca aceste solicitări să vină de la domiciliul pacienţilor, iar pentru celelalte cazuri, nu fac obiectul contractului cu CAS'', a mai declarat Rodica Huţuleac.
În timp ce nimeni de la Serviciul de Ambulanţă nu vrea să comenteze acuzele, Ministerul Sănătăţii a depus plângere penală împotriva conducerii unităţii.
''Am primit raportul final de control, astăzi cauza a fost înaintată Parchetului existând indicii de săvârşire a unor infracţiuni'', a precizat Manuela Ierimie, purtător de cuvânt IJP Botoşani.
Raportări false au fost descoperite şi la Suceava. La cele mai multe
cazuri de urgenţe majore nu s-au prezentat medici, aşa cum prevede
legea, ci numai asistenţi.
''Am constatat că din cele peste 7.000 de servicii de urgenţă majoră, de fapt numai 10% au fost prestate de medici'', susţine Cristina Iordăchel, director CAS Suceava.
În plus, peste două mii de solicitări au fost decontate de CAS ca fiind urgenţe, dar în urma controlului a reieşit că era vorba de fapt despre servicii de transport asistat al unor pacienţi. Prin urmare, Serviciul de Ambulanţă trebuie să dea înapoi peste un milion de lei.