Avocatul lui Necolaiciuc a explicat că fostul director al CFR are un mandat administrativ pentru violarea legii de intrare (n.r. traducerea aproximativă a infracţiunii de care este acuzat Necolaiciuc în Florida) şi că ar putea ieşi pe cauţiune, dar este foarte greu deoarece există cererea de extrădare făcută de statul român.
"La americani, nu este eligibilă ieşirea pe cauţiune din cauza cererii de extrădare. Este dificil, dar nu imposibil", a declarat Mateuţ.
Instanţa americană trebuie să analizeze, în cazul lui Necolaiciuc, atât săvârşirea infracţiunii de violare a legii de intrare, cât şi cererea de extrădare, prioritate având ultima, întrucât este de natură penală, a mai spus Mateuţ.
Potrivit avocatului, în cazul fostului director al CFR a fost prezentată deja cererea de arestare provizorie, urmând ca, în 60 de zile, să se prezinte cererea de extrădare şi documentele aferente. Acest lucru ar urma să se întâmple undeva la mijlocul lunii august, după data de 20, a completat Mateuţ.
Dacă, după expirarea termenului de 60 de zile, statul român nu prezintă cererea de extrădare, judecătorul american poate, pentru motive temeinice, să prelungească acest termen cu încă 30 de zile. Dacă nici după trecerea acestui interval nu este prezentată cererea de extrădare, Necolaiciuc este eliberat de drept şi instanţa americană va închide procedura de extrădare.
Tribunalul Bucureşti a respins, pe 29 iulie, recursul lui Mihai Necolaiciuc împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 1, care a emis un nou mandat de arestare, în lipsă, pe numele fostului director al CFR, mandat cerut de către procurorii DNA. Decizia Tribunalului este definitivă.