În dimineaţa de 4 aprilie, 20 de şefi de stat îşi vor da mâna, în faţa camerelor de filmat, pe un pod peste râul Rin, care leagă oraşul german Kehl de oraşul francez, Strasbourg. Este un eveniment simbolic, care are loc într-un moment special. NATO este în pragul unei reconfigurări fundamentale.
Summitul cu numărul 60 dă oficial startul negocierii unui nou Concept Strategic, care va ghida Alianţa în anii care vin. Summitul se va concentra pe probleme cu impact asupra viitorului Alianţei. NATO va pune sub lupă strategia din Afganistan, misiunea din Kosovo, KFOR, îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia, revenirea Franţei în structurile de comandă, dar şi posibilitatea transformării relaţiei dintre NATO şi UE într-un adevărat parteneriat.
Liderii Alianţei vor încerca să definească rolul NATO, în faţa noilor provocări, cum ar fi atacurile cibernetice, pirateria, perturbările în aprovizionarea cu energie şi implicaţiile schimbărilor climatice. Unii lideri ai NATO se duc însă la summit cu propria agendă. Câţiva vor, de exemplu, abolirea principiului consensului. Adică să forţeze naţiunile care se opun unui război să contribuie cu bani şi soldaţi la confruntarea pe care nu o aprobă.