Stephen Farrell şi Sultan Munadi au fost răpiţi în provincia Kunduz, din nord, unde căutau informaţii despre raidul lansat vineri de forţele NATO asupra a două camioane-cisternă. Zeci de persoane, printre care şi un număr neprecizat de civili, au fost ucise în acest bombardament, ceea ce a provocat indignare în capitalele occidentale.
Soldaţi din Forţa Internaţională de securitate (ISAF) au pătruns în cursul nopţii în mai multe case din Kunduz şi l-au eliberat pe Stephen Farrell, a declarat un purtător de cuvânt al ISAF.
Iniţial, guvernatorul provinciei Kunduz, Mohammad Omar, a dat asigurări că a fost vorba de "un comando al forţelor speciale americane". În relatarea pentru New York Times, Farrell spune însă că vocile celor care l-au eliberat erau ale "britanicilor".
Guvernatorul Mohammad Omar a precizat, de asemenea, că jurnalistul afgan a fost ucis "de talibani". Stephen Farrell susţine însă că acesta a căzut sub o rafală într-un schimb de focuri şi nu a precizat din ce parte proveneau tirurile ucigaşe.
Sultan Munadi avea 34 de ani şi era tatăl a doi copii.
Stephen Farrell este cel de-al doilea jurnalist de la New York Times răpit în Afganistan în mai puţin de un an. Cel mai recent caz este acela al lui David Rohde, care a fost răpit în noiembrie 2008 în apropiere de Kabul împreună cu un jurnalist afgan şi şoferul care îi însoţea şi a reuşit, potrivit cotidianului american, să scape din mâinile răpitorilor de-abia în iunie 2009.
"Ne aflam cu toţii într-o cameră, iar talibanii au fugit încă de la începutul raidului", a povestit jurnalistul irlandez pe site-ul internet al NYT. El a fugit apoi afară cu Sultan Munadi, sub o ploaie de gloanţe.
Munadi a ţipat că este jurnalist, dar a fost atins de gloanţe, mai spune Farrell, care adaugă că "s-a aruncat într-o groapă" şi nu ştie din ce parte veneau gloanţele care l-au ucis pe colegul său.
După un minut sau două, Farrell spune că a auzit "voci ale soldaţilor britanci" şi a strigat "Ostatic britanic!", pentru a se face auzit.
Cotidianul american menţionează că "noua răpire nu a fost făcută publică de NYT şi de presa din SUA pentru a asigura securitatea jurnalistului american şi a colegului său afgan".
Eliberarea spectaculoasă a lui Stephen Farrell vine în contextul în care violenţele înregistrează în prezent o amploare fără precedent în cei opt ani de conflict între forţele internaţionale şi talibanii alungaţi de la putere în 2001 de coaliţia condusă de Statele Unite. Combatanţii islamişti şi-au intensificat atacurile în ultimele luni, în pofida suplimentării trupelor internaţionale cu peste 100.000 de soldaţi.
Violenţele s-au intensificat din primăvara acestui an şi de la începutul campaniei electorale pentru alegerile prezindenţiale, care au avut loc la 20 august, ale căror rezultate nu sunt încă definitive.
Recentele rezultate parţiale oferite marţi de Comisia Electorală îi dau un avans confortabil actualului preşedinte Hamid Karzai, cu 54,1% din voturi faţă de 28,3% pentru princpalul său rival Abdullah Abdullah, dar aceste cifre se referă doar la numărarea buletinelor din 91,6% din birourile de vot.
Deşi lui Abdullah îi va fi imposibil să câştige terenul pierdut pentru a-l trimite pe Hamid Karzai în al doilea tur de scrutin, comunitatea internaţională şi-a intensificat presiunile pentru ca autorităţile să clarifice numeroasele plângeri privind fraudele comise în alegerile prezidenţiale.