În fotografia făcută la 15 secunde după impact, apare un nor de materie al cărui mărime este estimată între şase şi opt kilometri.
Explozia voluntară a fost pregătită cu minuţiozitate de NASA. Sonda LCROSS a lansat un imens proiectil, care, la izbirea de sol, ar fi trebui să genereze un imens nor de materii, ce urmau a fi analizate. Sonda a avut apoi câteva minute pentru a colecta şi analiza materille răspândite în spaţiu şi a trimite apoi rezultatele pe Pământ, pentru a se prăbuşi şi ea în final.
Echipa ştiinţifică LCROSS va analiza dacă în craterul care a rezultat din prăbuşirea proiectilului de 2,3 tone şi care are 28 de metri diametru, au fost detectate urme de gheaţă sau de apă, dar procesul va dura mai multe săptămâni.
Proiectul "sinucigaş" al Agenţiei Spaţiale Americane este de importanţa majoră, iar cercetătorii s-au declarat satisfăcuţi de probele culese. De succesul LCROSS depinde proiectul Consatellation, demarata de administraţia Bush şi care vizează, pe termen lung, stabilirea unei baze locuibile pe Marte.
Misiunea LCROSS a costat 79 de milioane de dolari.