"În sfârşit, autoritatea de management din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi cele două unităţi de implementare din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi CFR au terminat procedurile de auditare şi toate documentele au fost trimise la UE, care ne-au informat că sunt în regulă. Pot spune că relaţia cu UE poate să se desfăşoare normal, dar e păcat că acest lucru se întâmplă abia după doi ani", a spus Radu Berceanu.
Oficialul de la transporturi a subliniat că autostrada Cernavodă - Constanţa va beneficia de o finanţare din fonduri nerambursabile de la UE în valoare de circa 71 de milioane de euro, în timp ce alte 53 de milioane de euro vor fi dirijaţi către centura Constanţa.
"Pentru cele două proiecte aprobate de UE totalul sumei finanţării este de circa 125 de milioane de euro. Poate că în alte ţări această sumă este mare, în schimb, pentru MTI, este o sumă mică. Avem mai multe proiecte care sunt în diverse stadii şi pentru care sperăm să obţinem aprobări de la UE până la sfârşitul acestui an", a precizat Berceanu.
"Aceste două porţiuni de autostradă pot fi realizate fără niciun fel de impediment, terenurile sunt expropriate, constructorii există, se organizează. Atât Uniunea Europeană, cât şi Banca Europeană pentru Investiţii, pun la dispoziţie banii şi sper că în doi ani, aşa cum este prevăzut în contracte, vom avea autostrada finalizată până la Constanţa”, declara în mai oficialul de la Transporturi, în urma unei vizite în judeţul Constanţa.
În total, cele două proiecte costă circa 600 de milioane de euro. Cea mai mare parte a banilor, respectiv 338 milioane de euro, vin de la BEI, 136 milioane de euro de la bugetul de stat şi restul de 126 milioane de la UE.
În perioada 2007-2013, MTI are la dispoziţie fonduri europene nerambursabile în valoare de 4,7 miliarde euro.