"Argumentul principal pentru care noi am introdus clasa a IX-a în învăţământul gimnazial a fost pentru a evita abandonul şcolar. Să aducem scoala lângă copil în loc să mutăm copilul lângă şcoală", a afirmat Miclea referindu-se la situaţia abandonului şcolar.
"Nu trebuie redus numărul de ore, ci mai degrabă redusă informaţia care se face în aceste ore. E bine să stea copilul la şcoală. Ideea nu este să reduci numărul de ore şi să creşti numărul de lecţii pentru acasă, ci să ţii elevul într-un mediu controlat, mult mai sigur şi să-l ajuţi să înveţe în şcoală", a spus Miclea precizând că trebuie optimizat foarte bine acest lucru al orelor programei şcolare.
"Şcolile ajutătoare trebuie privilegiate şi premiate tocmai prin faptul că acestea fac "incluziune", tocmai pentru că este, să spunem, cea mai bună şcoală specială", afirmă Miclea, discutând asupra progreselor la clasă şi a premierii pe criterii de excelenţă.
"Noi suntem doar nişte tehnicieni care încercăm să oferim cele mai rezonabile soluţii, dar nu putem scrie legi."
"Trebuie eliminată, pe cât posibil, ideea de comasare a claselor, pentru a putea oferi cât mai multe şanse egale pentru elevi. Dacă s-ar accepta această variantă a noastră de finanţare suplimentară lucrurile ar sta altfel", a mai adăugat Miclea vorbind despre şansa la performanţe şi despre identificarea performanţelor din rândul elevilor silitori.
"Sper să nu cadă decât o parte din ceea ce am propus noi. Am încercat să elaborăm această strategie pe baza unor cercetări riguroase. Sper să se preia totuşi acele măsuri care stau la baza sistemului educaţiei", a declarat Miclea despre câte din soluţiile propuse de el crede că vor fi acceptate în noul Cod.