"Nu se doreşte autoreglementarea activităţilor din sistemul de educaţie, pentru că aduce responsabilitate, pot fi controlate mai uşor toate deciziile pe care le-ai luat. Această autoreglementare te face să fii creativ", afirmă fostul ministru al Educaţiei despre asumarea pachetului de legi pe educaţie.
"Cei mai bine pregătiţi învăţători din sistem sunt cei care au liceul
pedagogic, dar din păcate sunt şi cei mai prost plătiţi, deoarece sunt
încadraţi pe studii medii. Am propus acest lucru în Noul Cod al
Educaţiei, dar nu a fost aceptată această propunere a noastră", mai spune Miclea, referindu-se la faptul că primează pe ştatul de plată cei care au studii superioare, dar care, conform lui, nu au experienţa şi porfesionalismul necesar.
Referitor la învăţământul universitar şi la eliminarea titlurilor universitare de lector şi preparator, în "soluţia noastră am propus ca doctorandul să ocupe funcţia de conferenţiar, daca universitatea respectivă acceptă acest lucru", a spus Miclea.
"Ca să conduci doctorat trebuie să ai 13 ani vechime în universitate. Ideea (pe care a propus-o Miclea) era dreptul de a conduce doctorat celor care sunt tineri, care sunt direct interesaţi de cercetarea de vârf", a conchis Mircea Miclea.
"Nu cred că titularizarea trebuie să fie pentru toată lumea. Este bună în sistem, dar nu pentru toţi." Miclea îşi expirmă dezacordul faţă de faptul că un profesor are posibilitatea de a fi redistribuit în altă unitate de învăţământ, chiar dacă s-a purtat rău cu copii sau şi-a dovedit incompetenţa.
De ce nu se renunţă al gradele didactice? În alte ţări nu există aşa ceva?
Miclea: "Am considerat că statutul personalului didactic trebuie să fie elaborat după modul în care acţionează sistemul. Legea salarizării unice a bugetarilor va avea efecte majore asupra statutului personalului didactic. Cred că aici este o chestiune de inerţie a sistemului. Mi-este greu să cred că se va renunţa la aceste grade didactice."
Întrebat cine va evalua performanţa şcolară, Miclea afirmă că "sunt necesari nişte indicatori statistici în baza cărora poţi avea tot timpul acces la imaginea sistemului educaţional. Se face evaluarea în funcţie de cum evoluează acei indicatori din punct de vedere al şcolii. Şcoala este obligată să prezinte un raport public anual, al activităţii şi al calităţii. În privinţa profesorilor trebuie să avem o autoevaluare din partea dascălilor, pe de o parte, pe de altă parte, trebuie o evaluare de către coelgii din alte şcoli, precum şi o a treia evaluare din partea conducerii unităţii de învăţământ respective. Ideea este de a suprapune mai multe tipuri de evaluări şi obţinerea unei imagini complete."