Letiţia Zaharia a discutat cu preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Educaţie, Mircea Miclea, autorul unui pachet de legi pentru învăţământ. "Pachetul Miclea" este agreat de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc, dar nu şi de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, cea care a supus dezbaterii publice un alt pachet de legi.
Preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Educaţie, Mircea Miclea, autorul unui pachet de legi pentru învăţământ a discutat miercuri, împreună cu utilizatorii REALITATEA.NET, despre adoptarea codurilor pe Legea Educaţiei, despre diferenţele dintre Codul propus de el şi cel al Ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
"Nu se doreşte autoreglementarea, pentru că aduce responsabilitate, pot fi controlate mai uşor toate deciziile pe care le-ai luat. Această autoreglementare te face să fii creativ", afirmă fostul ministru despre asumarea pachetului de legi pe educaţie.
"Argumentul principal pentru care noi am introdus clasa a IX-a în învăţământul gimnazial a fost pentru a evita abandonul şcolar. Să aducem scoala lângă copil în loc să mutăm copilul lângă şcoală", a afirmat Miclea referindu-se la situaţia abandonului şcolar.
"Cei mai bine pregătiţi învăţători din sistem sunt cei care au liceul pedagogic, dar din păcate sunt şi cei mai prost plătiţi, deoarece sunt încadraţi pe studii medii. Am propus acest lucru în Noul Cod al Educaţiei, dar nu a fost aceptată această propunere a noastră."
Referitor la învăţământul universitar şi la eliminarea titlurilor universitare de lector şi preparator, în "soluţia noastră am propus ca doctorandul să ocupe funcţia de conferenţiar, daca universitatea respectivă acceptă acest lucru", a spus Miclea. "Ca să conduci un doctorat trebuie să ai 13 ani vechime în universitate. Ideea era dreptul de a conduce doctorat celor care sunt tineri, care sunt direct interesaţi de cercetarea de vârf."
"Cred că excelenţa, calitatea trebuie premiată oriunde este ea. În soluţiile noastre am propus o finanţare suplimentară care se acordă acolo unde există excelenţă", spune Miclea arătându-şi regretul că în noul cod acest lucru nu apare. "Trebuiesc premiate toate categoriile de şcoli. Atât cele din mediul urban cât şi cele de la ţară. Atât şcolile de înaltă performanţă cât şi cele de pe axa incluziunii", a mai precizat Miclea.
"Nu cred că titularizarea trebuie să fie pentru toată lumea. Este bună în sistem, dar nu pentru toţi." Miclea îşi expirmă dezacordul faţă de faptul că un profesor are posibilitatea de a fi redistribuit în altă unitate de învăţământ, chiar dacă s-a purtat rău cu copii sau şi-a dovedit incompetenţa.
De ce nu se renunţă al gradele didactice? În alte ţări nu există aşa ceva.
Mircea Miclea: "Am considerat că statutul personalului didactic trebuie să fie elaborat după modul în care acţionează sistemul. Legea salarizării unice a bugetarilor va avea efecte majore asupra statutului personalului didactic. Cred că aici este o chestiune de inerţie a sistemului. Mi-este greu să cred că se va renunţa la aceste grade didactice."
Care ar fi costurile pe care le presupun aceste schimbări ale Dvs.?
"Trebuie alocat 7% din PIB pentru Educaţie. Trebuie să investim mai mult. Avem câteva miliarde de euro pentru formarea resurselor umane. Aceşti bani sunt dar trebuie elaborate proiecte pentru a îi obţine. Cu considerarea acestor fonduri europene suplimentare, aceste sume sunt suficiente pentru susţinerea acestui proiect al Educaţiei".
Referitor la restrângerea anumitor catedre, Miclea pune acest lucru pe fondul crizei, pe de o parte, dar, pe de altă parte, consideră că se ia in considerare şi optimizarea reţelei şcolare.
"Nu trebuie redus numărul de ore, ci mai degrabă redusă informaţia care se face în aceste ore. E bine să stea copilul la şcoală. Ideea nu este să reduci numărul de ore şi să creşti numărul de lecţii pnetru acasă, ci să ţii elevul într-un mediu controlat, mult mai sigur şi să-l ajuţi să înveţe în şcoală", a spus Miclea precizând că trebuie optimizat foarte bine acest lucru al orelor programei şcolare.
"Şcolile ajutătoare trebuiesc privilegiate şi premiate tocmai prin faptul că acestea fac "incluziune", tocmai pentru că este, să spunem, cea mai bună şcoală specială", afirmă Miclea, revenind asupra progreselor la clasă şi a premierii pe criterii de excelenţă.
"Noi suntem doar nişte tehnicieni care încercăm să oferim cele mai rezonabile soluţii, dar nu putem scrie legi."
"Trebuie eliminată, pe cât posibil, ideea de comasare a claselor, pentru a putea oferi cât mai multe şanse egale pentru elevi. Dacă s-ar accepta această variantă a noastră de finanţare suplimentară lucrurile ar sta altfel", a mai adăugat Miclea vorbind despre şansa la performanţe şi despre identificarea performanţelor din rândul elevilor silitori.
Despre corupţie Miclea spune că dacă mergi pe principiul că finanaţarea urmează elevul, şcoala este interesată să fie bună pentru că primeşte mai mulţi bani. Şcoala şi-ar săpa singură groapa dacă ar apela la acte de corupţie, gen anagajarea de mătuşi, socri..."
Întrebat cine va evalua performanţa şcolară, Miclea afirmă că "sunt necesari nişte indicatori statistici în baza cărora poţi avea tot timpul acces la imaginea sistemului educaţional. Se face evaluarea în funcţie de cum evoluează acei indicatori din punct de vedere al şcolii. Şcoala este obligată să prezinte un raport public anual, al activităţii şi al calităţii. În privinţa profesorilor trebuie să avem o autoevaluare din partea lor, pe de o parte; pe de altă parte, trebuie o evaluare de către colegii din alte şcoli, precum şi o a treia evaluare din partea conducerii unităţii de învăţământ respective. Ideea este de a suprapune mai multe tipuri de evaluări (acestea trei - n. red.) şi obţinem o imagine completă."
"Codul educaţiei a spus că bacalaureatul se dă dintr-o probă la limba română şi alte proble specifice profilului respectiv. Noi am spus că se da Bacalaureatul în funcţie de tipul şi profilul liceului. Ai făcut Liceu de Sport dai bacalaureatul la sport", susţine Miclea în legătură cu susţinerea probei de sport la Bacalaureat.
"Sper să nu cadă decât o parte din ceea ce am propus noi. Am încercat să elaborăm această strategie pe baza unor cercetări riguroase. Sper să se preia totuşi acele măsuri care stau la baza sistemului educaţiei", a declarat Miclea despre câte din soluţiile propuse de el crede că vor fi acceptate în noul Cod.
REALITATEA.NET LIVE este talk-show-ul online care prezintă săptămânal oamenii şi evenimentele ce pot schimba destinul naţiunii, fiind lansat de REALITATEA.NET, liderul website-urile de ştiri din România şi, totodată, cel mai important produs din portofoliul F5, compania de web a grupului Realitatea-Caţavencu. Spaţiile publicitare sunt gestionate de regia de vânzări online, cross-media şi neconventionale F5 X-Media, parte a trustului.