Preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi preşedintele PIN, Lavinia Şandru, au semnat luni, la sediul PSD, un acord de susţinere a candidatului social-democrat la alegerile prezidenţiale, având ca temă principală promovarea problematicii ecologiste şi de protecţie a mediului.
Înainte de semnarea acordului, Geoană a vrut să-i asigure pe cei prezenţi că subiectul protecţiei mediului, "a unei politici energetice coerente, cu resurse regenerabile, respectuoase faţă de mediu şi respectuoase faţă de drepturile fundamentale ale omului" reprezintă pentru el "o prioritate importantă".
"Doresc să propun colegilor de la PIN redactarea în comun a unei legi a voluntariatului în România. S-au făcut lucruri frumoase cu privire la sprijinirea ONG-urilor, inclusiv prin stimulente fiscale, dar cred că în acest moment va trebui să ne gândim cum putem ca stat să readucem ideea de voluntariat şi implicare civică mult mai aproape de sensul unei implicări cetăţeneşti", a declarat Geoană.
Lavinia Şandru a spus că i se adresează "în calitate de viitor preşedinte al României", ceea ce i-a nedumerit pe moment pe social-democraţii prezenţi. "Dumneavoastră, eu nu am calitatea", a completat Şandru, stârnind amuzamentul celor prezenţi. "Discutăm aici cu viitorul preşedinte al României pentru că doar un preşedinte responsabil şi net răspunzător de scoaterea României din această criză prin care trecem cu toţii sunt convinsă că în această calitate aţi acceptat propunerea pe care am făcut-o, de a avea un parteneriat şi totodată de a accepta în oferta dumneavostră politică această componentă de mediu şi de dezvoltare durabilă", a mai spus Şandru.
PIN a venit cu "zece propuneri pentru o Românie solidară şi curată". "Un pact ecologic între stat şi naţiune, apoi o strategie naţională climă-energie, să funcţioneze pe lângă Preşedinţie un consiliu privind drepturile generaţiilor viitoare pentru că se vorbeşte despre faptul că mediul înconjurător nu ne aparţine nouă, este un împrumut dat nouă de către generaţiile viitoare, pe urmă ne-am permis să vă propunem să fiţi de acord cu elaborarea unui Cod al Mediului. Am mai propus să avem un avocat al poporului pentru Mediu, un program naţional de educaţie ecologică pentru tineri, să înfiinţăm Institutul de Ecologie al României, un fond de mediu pentru cercetare, şi în final un referendum naţional privind Roşia Montana", a susţinut Şandru.
De asemenea, liderul PIN a spus că-i mulţumeşte lui Ion Iliescu: "pentru că susţine acest proiect, acest parteneriat dintre PSD şi PIN ca urmare a activităţii domniei sale", preşedintele de onoare al PSD nefiind prezent la eveniment. Iliescu a plecat cu zece minute mai devreme decât momentul la care s-a semnat acordul, în condiţiile în care evenimentul a întârziat circa 40 de minute.
Încercări de apropiere a PIN de PSD au mai avut loc în trecut, însă fără succes, Lavinia Şandru dând vina tocmai pe Ion Iliescu. În septembrie 2008, Lavinia Şandru anunţa că formaţiunea a sistat unilateral negocierile cu PSD din cauza opoziţiei lui Ion Iliescu faţă de o coaliţie PSD-PC-PIN, deputatul susţinând că social-democraţii sunt incapabili să i se opună acestuia şi că fostul preşedinte vrea răul partidului. Lavinia Şandru a mai spus atunci că fostul preşedinte al României se opune PIN.
Un alt moment tensionat între Lavinia Şandru şi Ion Iliescu a avut loc în primăvara acestui an, când liderul PIN intenţiona să candideze la europarlamentare pe listele PSD. Iliescu a reacţionat atunci virulent, acuzând-o pe Lavinia Şandru că încearcă să intre în partid "pe uşa din dos".
Liderul PSD a primit o bicicletă şi un pin, pe care l-a plantat în curtea sediului PSD împreună cu Lavinia Şandru.