Cât despre comisarul european, PSD doreşte obţinerea unui portofoliu cu influenţă, funcţie pentru care are oameni pregătiţi şi chiar este îndreptăţit să o primească, fiind al patrulea partid la nivel european.
Geoană a anunţat solicitarea de modificare a protocolului coaliţiei PSD-PD-L cu privire la poziţia de vicepreşedinte al CSAT. "Suntem după campania electorală. Am făcut o cerere oficială, din partea PSD, cu privire la modificarea Parteneriatului pentru România din acest punct de vedere. Nu sunt interesat să legitimez acţiunile de politică externă şi securitate naţională ale domnului Băsescu. Decizia noastră este irevocabilă şi va fi pusă în aplicare", a precizat preşedintele PSD.
Mircea Geoană este de părere că PSD reprezintă al patrulea partid la nivel european şi, de aceea, ar trebui să aibă acces la anumite funcţii de conducere şi influenţă în PE. "Împreună cu domnul Severin am stabilit rapartizarea europarlamentarilor PSD în comisiile PE şi vom începe o negociere energică pentru a obţine cele mai influenţe poziţii pentru reprezentanţii noştri", a declarat Geoană.
Cu privire la comisarul europen, liderul PSD spune că acesta "nu este apanajul niciunui partid politic şi trebuie să facă subiectul unei dezbateri extrem de serioase". "Interesul partidului nostru şi interesul României este să obţinem un portofoliu mult mai important decât cel obţinut acum doi ani de zile. De aceea este necesară o discuţie pentru a face o ierarhie a portofoliilor pe care România le-ar putea obţine. Agricultura este unul dintre acestea, dar o ţară care ocupă locul şapte în Europa, trebuie să-şi propună portofolii ambiţioase. De aceea, trebuie să găsim cel mai influent candidat, şi partidul nostru are astfel de oameni, şi faptul că am câştigat alegerile europarlamentare face ca PSD-ul să aibă un cuvât de spus din acest punct de vedere", a declarat liderul PSD, care a anunţat o analiză a alegerilor la următorul Comitet Executiv Naţional, în Teleorman.
Din punct de vedere economico-financiar, Mircea Geoană a spus că salută propunerea lui Mihai Tănăsescu pentru deblocarea economiei. "Pentru a debloca situaţia financiară a firmelor româneşti, Ministerul Finanţelor poate recurge la eşalonări ale datoriilor bugetare ale firmelor care îşi asumă programe de restructurare", a mai spus Geoană.
Acesta a transmis şi un mesaj de preocupare asupra stării Armatei şi structurilor de securitate naţională. "Credem că Guvernul trebuie să se aplece mai mult asupra felului în care militarii români sunt motivaţi şi sprijiniţi", a adăugat şeful social-democraţilor, care a anunţat invitarea în Parlament a ministrului Apărării pentru un raport detaliat asupra stării armatei şi a modalităţilor prin care Parlamentul a fost eliminat din procesul de decizie cu privire la retragerea trupelor din Irak.