Ministrul a subliniat că raportul Comisiei Europene are o latură preponderent tehnică, dar surprinde şi contextul socio-politic general al reformelor.
"Raportul nu a fost destinat să acopere întreaga problematică a sistemului judiciar din România, ci numai patru probleme specifice, în domeniul sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei. Critica raportului pe motiv că nu acoperă toată problematica sistemului judiciar din România ignoră conţinutul şi sfera de aplicare a deciziei CE şi este neîntemeiată", a declarat ministrul Justiţiei.
Potrivit lui Cătălin Predoiu, pentru succesul reformelor este nevoie de o voinţă politică mai clar exprimată pentru sprijinirea sistemului judiciar. Aceasta ar însemna inclusiv acoperirea corespunzătoare a cheltuielilor de bunuri şi servicii.
De asemenea, Predoiu este de părere că sectorul judiciar şi întreaga acţiune de reformare nu trebuie să fie politizate, mai exact discuţiile pe marginea problemelor justiţiei trebuie păstrate în cadrul strict tehnic. "Cea mai importantă recomandare este să ne strângem cu toţii în jurul unei agende comune pe justiţie. Dacă se poate ca toţi actorii să găseasca un consens şi să încetăm să exacerbăm criticile, vom avea şanse să progresăm", a spus Cătălin Predoiu.
Ministrul Justiţiei a subliniat faptul că raportul Comisiei Europene nu identifică actorii, dar că este vorba despre liderii politici şi liderii sistemului judiciar.
Cătălin Predoiu a spus că CE va continua monitorizarea prin urmărirea unor aspecte exclusiv tehnice şi că în vara anului 2010 va fi publicat următorul raport de ţară. Ministrul a subliniat că România va rămâne la fel de angajată în continuarea reformelor cu sau fără mecanismul de cooperare şi verificare, "deoarece reforma justiţiei şi consolidarea activităţilor anticorupţie este în interesul cetăţenilor noştri".
Comisia Europeană a publicat miercuri cel de-al treilea raport anual care analizează progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare instituit în momentul aderării la UE pentru a redresa neajunsurile din reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.