Operaţiunea terestră a armatei isareliene în Fâşia Gaza a generat reacţii diferite în întreaga lume. Consiliul de securitate al ONU s-a întrunit de urgenţă dar după patru ore nu a ajuns la niciun acord.
Preşedinţia cehă a Uniunii Europene a condamnat decizia guvernului de la Ierusalim, Statele Unite s-au arătat ''profund îngrijorate'' de soarta civililor din Gaza, ţările arabe şi-au exprimat solidaritatea cu palestinienii, iar Hamas ameninţă israelienii că nu vor avea linişte dacă nu încetează atacul asupra Fâşiei. La rândul său, Israelul este determinat să continue lupta ''cât este necesar''.
"Scopul nostru este de a forţa Hamas-ul să oprească acţiunile ostile împotriva Israelului şi ale cetăţenilor israelieni dinspre fâşia Gaza şi să aducem o schimbare semnificativă în situaţia din sudul Israelului. Am calculat cu atenţie toate opţiunile, nu ne dorim războiul, dar nu vom permite, repet, nu vom permite situaţia actuală în care oraşele, satele şi civilii israelieni sunt ţinte constante ale Hamas. Nu va fi uşor şi nici de scurtă durată, dar suntem hotărâţi. Suntem conştienţi de aspectul umanitar şi facem tot posibilul pentru a asigura ajutorul umanitar în Gaza. În timp ce luptăm în Gaza, suntem atenţi la ce se petrece la frontiera din nordul ţării. Nu avem intenţii agresive, sperăm ca situaţia va rămâne calmă. Cu toate acestea, suntem gata şi în stare de alertă pentru a face faţă la orice eveniment nedorit în acea regiune. Ne dorim pacea, ne-am abţinut mult timp, dar acum e timpul să facem ce trebuie făcut. Suntem hotărâţi să le oferim cetăţenilor noştri un lucru la care are dreptul orice cetăţean din lumea asta: pace, linişte şi libertate.", a spus Ehud Barak, ministrul israelian al Apărării.
Secretarului General al ONU Ban Ki-Moon a cerut încetarea imediată a focului. În acord cu Cehia, Franţa şi Spania au condamnat ofesniva terestră a Israelului. În timpul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Urgenţă al ONU, ambasadorul palestinian a calificat incursiunea terestră israeliană în Gaza drept aplicarea ''legii junglei''.
"Când ai deja trei mii de palestinieni ucişi şi răniţi în doar o săptămână, iar acum ne aflăm într-o a doua fază a acestei agresiuni, cea terestră- dacă nu sunt opriţi vom avea probabil alte mii de civili palestinieni ucişi şi răniţi. Este imoral, ilegal, este inacceptabil", a declarat Riyad Mansour, ambasadorul palestinian la ONU.
Poziţia preşedintelui Consiliului de securitate al ONU a fost extrem de dură.
"Cred că este o mosntruozitate, nu poţi să o numeşti altfel. Şi ce este mai rău.. este că lumea priveşte îngrozită deficienţele Consiliului de Securitate care apar pentru că unii membrii ai Consiliului înceracă să-şi apere propriile interese politice", a spus Miguel d'Escoto, presedintele consiliului de securitate ONU.
Ameninţările Hamas au atins şi ele un punct culminant trădând disperare.
"Incursiunea în Gaza nu va fi uşoară. Gaza se va transforma în cimitirul armatei israeliene. Nu aveţi altă opţiune decât să încetaţi agresiunea şi asediul, fără condiţii. Nu veţi avea linişte decât atunci când poporul palestinian va avea linişte. Nu vom abandona câmpul de luptă, drumul spinos, ne vom lupta până la ultima suflare", a afirmat Ismail Radwan, purtător de cuvânt Hamas.
Statele Unite au condamnat din nou Hamas-ul terorist pentru că ţine ostatică populaţia din Gaza, însă nu au avut niciun fel de reticenţă în a spune clar şi răspicat că situaţia civililor din Gaza le îngrijorează profund.