"Eu m-am plâns de lipsa fondurilor în cultură şi argumentul nu e văicăreală, că vai de mine nu avem destui bani pentru cultură, ci e vorba de investiţie. 0.2% pentru cultură e lamentabil, jalnic, ne situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană, deşi cultura aduce bani, industriile creative aduc mai mult la PIB decât aduce mineritul. De 20 de ani alocăm culturii 0,2 % din PIB, în timp ce Franţa dă 1%, iar foste ţări comuniste au buget mult mai substanţial alocat culturii. Am avea mult de recuperat", a spus Paleologu, în cadrul unei dezbateri de la Cluj-Napoca pe teme de dezvoltare urbană.
Ministrul a mai afirmat că ziarele ar trebui să publice pe primele pagini articole legate de cultură, în loc de "alte tâmpenii".
"Prima pagină ar trebui să fie a culturii, nu umplută cu alte tâmpenii. Există un risc al politizării culturii, risc de a politiza în sensul partizanatului, prin numiri de oameni de partid, tendinţă periculoasă, puternică la noi şi e important să-i rezistăm. Dar nu trebuie negată dimensiunea politică a culturii, dar nu ca politică de partid, care trebuie ţinută departe de cultură. Nu trebuie să castrăm din punct de vedere politic cultura, marii creatori au avut o componentă politică în creaţia lor: Balzac, Shakespeare, Dostoievski./.../Politica de partid nu are ce căuta în gestionarea culturii, dar dimeniunea politică a culturii nu poate fi negată", a apreciat ministrul Culturii.
Paleologu a fost prezent marţi la prima ediţie a "Forum Cluj - Cultură şi Dezvoltarea Urbană", un eveniment organizat de Fundaţia AltArt şi A Soul for Europe, la proaspăt inauguratul centrul de artă contemporană "Fabrica de Pensule".