"Avem în derulare programe care să ne permită ca la sfârşitul anului peste 50% dintre români să aibă posibilitatea de a se conecta la Internet. Strategia noastră ne permite ca până la sfârşitul anului 2010 să avem o acoperire de 85% a ţării, deşi directivele europene impun atingerea acestei cote pentru sfârşitul lui 2015", a declarat ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Gabriel Sandu.
Conform acestuia, MCSI a primit fonduri europene de 84 de milioane de euro pentru implementarea strategiei broadband şi introducerea Internetului în zonele defavorizate, unde există un singur operator.
"În acest moment sunt judeţe unde nu există niciun operator, iar această strategie va aduce o acoperire a 25-27% din teritoriu", a mai spus ministrul Sandu.
Conform acestuia, MCSI are contractate credite-angajament în valoare de 34 milioane euro pentru acoperirea a 20 de oraşe mari şi a împrejurimilor acestora până la sfârşitul anului.
"Având conexiuni pe portalul e-România cu toate autorităţile publice locale şi dacă vom da drumul la cele 20 de servicii electronice, atunci Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va asigura comunicaţiile între Guvern şi autorităţile publice locale, iar cetăţenii vor putea intra mai uşor în legătură cu autorităţile locale", a mai precizat Gabriel Sandu.
Totodată, ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale a mai precizat că există un program pentru racordarea a 2.800 de şcoli la Internet şi există discuţii cu Teletrans şi Telecom CFR pentru realizarea de conexiuni la Internet în toate zonele din ţară.
Conform unui studiu realizat de Comisia Europeană, 64% dintre români nu au accesat niciodată Internetul, rată care clasează ţara noastră pe ultimul loc între cele 27 state membre ale Uniunii Europene la accesarea Internetului şi a serviciilor online. Media europeană este de 33% pentru persoanele care nu au accesat niciodată Internetul.