La Magheru, 50 de copii de grădiniţă şi de ciclul primar învaţă înghesuiţi într-o şcoală veche şi dărăpănată. Asta în timp ce în localitate a început, acum doi ani, construcţia unui local mare şi modern. Lucrările abia au trecut de fundaţie.
"Nu se termină că nu sunt bani. Noi am înţeles că au venit de vreo două ori bani, vreo 6 miliarde, şi au fost pierduţi. Au venit, dar au venit în noiembrie, şi din noiembrie până în decembrie nu se pot face lucrări", a declarat Constantin Basarabă, viceprimar Magheru.
Anul acesta, şcoala din Ineu a primit 300.000 de lei pentru construcţia unei toalete moderne, din care s-a turnat doar fundaţia. Lucrările au fost oprite de Inspectoratului de Stat în Construcţii.
"Copiii trebuie să treacă prin holul toaletei pentru ca să iasă în curte. Nu e igienic", a afirmat Toma Florina, directorul şcolii din Ineu.
Banii sunt blocaţi în prezent, deşi şcoala are nevoie de multe alte dotări, cum ar fi o centrală termică sau table pentru o parte a sălilor de clasă.
Lucrările de reabilitare a şcolii din comuna Satu Mare s-au oprit atunci când datoria către constructor a depăşit un milion de lei.
"Am primit pe mansarda primăriei nişte camere, dar acestea sunt mici şi improprii pentru a face educaţie", a precizat Balint Tibor, director de şcoală în Satu Mare.
Nici elevii şcolilor la care lucrările de renovare s-au încheiat de un an nu au mari motive de bucurie. La Valea Călugărească, apa s-a infiltrat în pereţii proaspăt vopsiţi, iar podelele au început să se umfle.
Imobilul a fost renovat cu fonduri europene iar constructorul nu va primi ultima rată până când nu remediază problemele apărute.