\'\'În ceea ce priveşte priorităţile mandatului meu la Ministerul Apărării Naţionale, mă gândesc, în primul rând, la consolidarea şi dezvoltarea capabilităţilor operaţionale ale forţelor armate şi la respectarea întocmai a angajamentelor luate în cadrul NATO, Uniunii Europene sau al coaliţiilor unde acţionăm. În, al doilea rând, este necesar să continuăm procesul de înzestrare şi achiziţie, conform concepţiei de înzestrare a armatei române\'\', susţinea Mihai Stănişoară în discursul său de învestire în funcţia de ministru al Apărării Naţionale.
România a suplimentat deja cu 135 numărul militarilor din Afganistan, contingentul românesc ajungând la 900 de militari în 2009, conform angajamentelor luate faţă de NATO, anunţa ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, în cadrul reuniunii NATO din Polonia.
În acelaşi timp, ministrul Apărării îşi propune să pună la punct un concept complex cu privire la rolul şi misiunile forţelor armate în noul context de securitate.
\'\'Şi mă gândesc nu numai la tipurile de misiune pe care le desfăşurăm în teatrele de operaţii, ci şi la cele de contracarare a fenomenului terorist şi, sigur, la cele de stabilizare şi reconstrucţie\'\', susţine ministrul Stănişoară.
Pe parcursul mandatului său de patru ani, Mihai Stănişoară vrea să pună bazele unei forţe armate cu adevărat profesionistă. În acest sens, ministrul a anunţat că va acorda o atenţie specială resursei umane din armată.
\'\'Nu în ultimul rând, am în vedere resursa umană. Aici mă refer la selecţie, la Ghidul carierei şi, în primul rând, la calitatea vieţii militare. Pentru că, în opinia mea, militarul român reprezintă spiritul naţional îmbrăcat în haină militară\'\', a precizat ministrul Apărării.
Început de mandat dominat de scandaluri
Venirea lui Mihai Stănişoară la conducerea Ministerului Apărării Naţionale a coincis cu declanşarea a două mari scandaluri.
La începutul acestui an, cel puţin 51 de arme au dispărut din depozitul care aparţine Aviaţiei. 17 persoane au fost demise, de ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, printre care şi şeful Statului major al Forţelor Aeriene, generalul locotenent Constantin Croitoru, din cauza incidentului de la Unitatea militară din Ciorogârla. Citeşte mai mult
Gravul incident l-a determinat pe ministru să ia măsuri urgente pentru prevenirea unor alte incidente de acest fel. În februarie, Stănişoară a demarat programul de securizare a depozitelor militare de armament. Potrivit ministrului, acest program va funcţiona pe două direcţii. Pe de o parte, se va trece la distrugerea muniţiilor expirate, ceea ce va permite dezafectarea unor depozite, iar pe de altă parte, se va trece la securizarea celorlalte depozite.
"Am dispus o serie de măsuri pentru eficientizarea sistemului de pază în Armata României şi am în vedere realizarea programelor legate de securitate. Acesta exista pe hârtie de anul trecut, dar nu a fost încă implementat. Am dispus demararea imediată de achiziţii şi identificarea surselor de finanţare", declara Stănişoară.
Spionaj la MApN
La data de 28 februarie, procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism i-au reţinut, pentru 24 de ore, pe subofiţerul din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN), Floricel Achim, pentru comiterea infracţiunii de trădare prin transmitere de secrete şi pe cetăţeanul bulgar Zikolov Marinov, pentru comiterea infracţiunii de spionaj. Citeşte mai mult
Mihai Stănişoară va fi audiat de către Comisia de apărare a Camerei, în intervalul 10-17 martie, pentru a da explicaţii atât în cazul furtului de arme de la Ciorogârla, cât şi în cazul scurgerilor de informaţii din cazul lui Floricel Achim.