Începand cu anul 2005, şcoala a primit numele de "Iosif Sava" în memoria marelui muzicolog român şi de atunci se află în parteneriat cu fundaţia ce-i poartă numele.
Evenimentul, organizat în fiecare an de şcoala de muzică, alături de fundaţia ACCUMM, condusă de Petru Maier Bianu, un mare ocrotitor al numelui lui Sava, comemorează ziua de naştere a muzicologului.
"Pentru noi, profesorii şi elevii şcolii "Iosif Sava", ziua de 15 februarie a devenit un eveniment important. Am dorit cu toţii să-l comemorăm pe distinsul muzicolog, organizând an de an, de ziua sa de naştere, un concert prin care elevii noştri să-i cinstească memoria şi să ne exprimăm în acelaşi timp consideraţia pentru neobosita sa dorinţă de promovare a tinerilor muzicieni", a declarat Ani Marie Paladi, directoarea şcolii.
"Dacă şcoala noastră se numeşte astăzi "Iosif Sava" , dacă ziua de 15 februarie este sărbătoarea noastră, i-o datorăm domniei sale în primul rând dar şi celorlalte persoane care i-au fost apropiate Marghit Sava – soţia sa, violoncelistului Marin Cazacu, d-nei dr. Elena Copaciu şi Fundaţiei ce-i poartă numele. Cu toţii se străduiesc să continue sprijinirea tinerilor muzicieni şi le mulţumesc", a mai spus Ani Marie Paladi.
"Au trecut mai bine de 10 ani de când Iosif Sava nu mai este. E mult, e putin...Este greu de spus astăzi,când timpul pare a curge într-un ritm ameţitor, când solicitările cotidiene ne situează într-o lume zguduită de continue turbulenţe ,când nu avem răgazul să ne întoarcem privirea înspre trecut. Pe acest fundal trebuie "să interpretăm" conotaţiile unei repetate iniţiative a doamnei Ani Marie Paladi", a declarat Marghit Sava, soţia muzicologului.
"O asemenea manifestare nu este deloc uşor de înfăptuit. Şi dascalii şcolii merită întreaga noastră recunoştinţă Recunoştinţa celor vârstnici cărora li se reaminteşte astfel că nu este dată uitării obstinaţia cu care Iosif Sava pleda pentru înnobilarea noastră spirituală prin muzică; recunoştinţa celor foarte tineri cărora, într-o lume debusolată li se ofera modele ale unor oameni însufleţiţi de un ideal", a precizat Marghit Sava.
Soţia lui Iosif Sava a mai spus că în decursul anilor, aceşti copii vor înţelege că muzica nu înseamnă "o înşiruire de bobiţe pe un portativ iar numele Iosif Sava nu este doar un panou ce este prins pe unul din pereţii şcolii, ci reprezintă o provocare de a se "clădi" ei înşişi în numele unui ideal".
Concertul a avut loc vineri, la ora 18.30, la Palatul Şutu din Capitală.