Serviciul de presă al Kremlinului anunţase cu scurt timp înainte că a început trimiterea invitaţiilor către şefii de stat şi de guvern pentru summitul de sâmbătă de la Moscova, dar iniţiativa sa a fost primită cu reticenţă.
UE pare să refuze politicos invitaţia, considerând că s-a implicat deja prea mult, deşi unele state membre, precum Franţa, au fost mai ferme: întâi gazul, apoi summitul.
UE s-a declarat, însă, dispusă să îi trimită pe ministrul ceh însărcinat cu energia şi pe comisarul european al energiei la o reuniune Rusia-Ucraina la nivel înalt, pentru a "ajuta la găsirea unui acord durabil" pentru soluţionarea crizei. La rândul său, preşedinţia cehă a UE a confirmat participarea ministrului ceh al industriei şi comerţului, Martin Riman, la reuniunea Rusia-Ucraina la nivel înalt.
Într-o discuţie telefonică cu Angela Merkel, preşedintele ucrainean
Viktor Iuşcenko a spus că Ucraina va relua tranzitul gazului când Rusia
va livra integral volumul contractat. Pentru că Rusia şi Ucraina
continuă să se acuze reciproc de blocarea livrărilor Comisia Europeană
ameninţă Gazprom şi Naftogaz cu acţiuni în justiţie.
Deocamdată nu sunt cunoscute detaliile reuniunii prevăzute să aibă loc sâmbătă între premierul rus Vladimir Putin şi cel ucrainean Iulia Timoşenko şi dacă această reuniunte ar putea să se înscrie în summitul dorit de Moscova.
În ceea ce îl priveşte, Iuşcenko declarase miercuri că este de acord cu un summit al gazului, dar nu la Moscova, pentru că Rusia este parte în conflict.