"Aceasta e democraţia, trebuie să ne împăcăm şi să aceptăm decizia alegătorului. Şi conducerea Federaţiei Ruse, şi noi, nu putem să nu recunoaştem deciziile pe care le iau cetăţenii la alegeri", a spus Ghimpu.
Medvedev a avut întrevederi bilaterale, cu ocazia summitului CSI de la Chişinău, cu Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al ţării, cu Marian Lupu, candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, precum şi cu preşedinţii azer şi armean.
Solicitarea lui Vladimir Voronin, fostul preşedinte moldovean şi lider al comuniştilor, de a avea o întâlnire cu Medvedev a fost respinsă. Întrebat de jurnalişti dacă el a fost cel care s-a opus unei asemenea întâlniri, Ghimpu a spus că "acum nu e cum era pe vremea lui Voronin - cum spunea Voronin, aşa trebuia să faci. Preşedintele Federaţiei Ruse a fost cel care şi-a stabilit întâlnirile şi aşa este normal", a spus Ghimpu. De altfel, preşedintele Medvedev a refuzat şi o întrevedere cu omologul său ucrainean, Viktor Iuşcenko, motivând că are o agendă prea încărcată.
Potrivit lui Ghimpu, fiecare delegat cu care a discutat la summit, inclusiv preşedintele Medvedev, i-a dorit ca Republica Moldova să depăşească cu succes situaţia cu alegerea şefului statului. "Preşedintele Republicii Moldova va fi domnul Lupu", a spus Mihai Ghimpu, după întrevederea cu Medvedev.
Subiectul transnistrean a fost şi el abordat în cadrul bilateralei. "Federaţia Rusă este dispusă să ne ajute în soluţionarea acestui conflict. L-am rugat chiar pe Medvedev să întreprindă măsurile necesare în acest sens, pentru că vorbim despre această problemă de 16 ani. Urmează să reactivăm formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană", a spus Ghimpu.
"Nu ne-am referit la memorandumul Kozak. Nu face, pentru că acolo sunt lucruri inacceptabile, cum ar fi federalizarea. Noi am vorbit că Rusia respectă independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, ceea ce înseamnă că de aici trebuie să pornim. Avem Constituţia şi Legea din 2005 privind principiile de reglementare. Confederaţia, federalizarea nu este soluţia prin care se va soluţiona problema transnistreană, ba, mai mult, în felul acesta ea poate fi complicată", a spus Ghimpu.
"Am vorbit şi despre retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Părerea mea este că Rusia urmează să îndeplinească angajamentul luat la Istanbul, cu atât mai mult cu cât nimeni nu are de gând să construiască aici baze militare. Sunt muniţii vechi care trebuie retrase", a mai spus Mihai Ghimpu, preşedintele interimar moldovean.