Un nou studiu, publicat în ianuarie în jurnalul medical Psychosomatic Medicine, afirmă că cei care practică meditaţia Zen au un prag dureros senzorial mai scăzut chiar şi atunci când nu meditează.
Principalul obiectiv al studiului a fost să examineze meditatorii cu experienţă pentru a determina dacă aceştia simt altfel durerea decât cei care nu meditează niciodată. „Studiile anterioare cu arătat că învăţarea pacienţilor, care suferă de dureri cronice, să mediteze este un lucru benefic, dar există foarte puţine studii care să observe procesarea durerii de către oameni experimentaţi în meditaţie. Acest studiu este primul pas în determinarea influenţei meditaţiei în percepţia durerii”, a declarat Joshua A. Grant, doctorand la Departamentului de Psihologie, coautor al lucrării.
Pentru acest experiment oamenii de ştiinţă au recrutat 13 meditatori Zen, care aveau un minim de 1000 de ore de practică, pentru a fi supuşi unui test al durerii şi pentru a fi comparaţi mai apoi cu reacţiile a 13 oameni care nu au meditat niciodată. Subiecţii au fost 10 femei şi 16 bărbaţi cu vârstele între 22 şi 56 de ani.
Testul a fost foarte simplu: o placă încălzită, controlată de un computer, a fost presată intermitent de gambele subiecţilor, la diferite temperaturi. Cercetătorii au observat o diferenţă între cele două grupuri. Meditatorii Zen aveau sensibilitate mult scăzută, chiar şi fără meditaţie. Atunci când meditau îşi creşteau şi mai mult rezistenţa prin o respiraţie scăzută: 12 respiraţii pe minut faţă de 15 respiraţii a celor care nu meditau.
Rezultatul final a fost că meditatorii Zen au înregistrat o scădere de 18% în intensitatea durerii. „Dacă meditaţia poate schimba felul în care cineva înregistrează durerea, reducând în acelaşi timp şi cantitatea de analgezice necesară pentru afecţiunea respectivă, ar fi extrem de benefic pentru pacient”, a mai afirmat Grant.