Organizaţia Mondială pentru Sănătate îşi schimbă părerea cu privire la medicamentele împotriva virusului HIV. Potrivit reprezentanţilor OMS, medicamentele ar trebui să fie administrate şi mamelor care alăptează şi care sunt infectate cu acest virus, dar şi copiilor lor.
Experţii spun că sfatul este bazat pe ele mai recente cercetări, adăugând că această nouă măsură va scădea rata celor infectaţi, salvând numeroase vieţi. Acest lucru înseamnă mult mai multe persoane cărora li se va administra tratamentul, dar şi mai mulţi bani şi mai mult timp alocat.
Organizaţia Mondială pentru Sănătate spune că adulţilor şi adolescenţilor ar trebui să le fie administrat tratamentul înainte ca sistemul lor imunitar să-şi piardă rezistenţa. De asemenea, medicamentul Stavudine, cel mai folosit în ţările în curs de dezvoltare, datorită disponibilităţii şi preţului scăzut, ar trebui să fie scos de pe piaţă şi înlocuit cu Zidovudine sau Tenofovir.
Pentru prima dată, ei fac apel la mamele care alăptează şi la copiii lor, spunând că şi acestora ar trebui să le fie administrat medicamentul, pentru a preveni transmiterea bolilor.
\"Vom încuraja accesul la acest tratament al cât mai multor persoane. Vom sprijini financiar acest proiect pentru că şi copiii sau persoanele din ţările în curs de dezvoltare să poată beneficia de tratament\", a declarat reprezentantul Departamentului pentru Dezvoltare Internaţională din Marea Britanie, Mike Foster, potrivit news.bbc.co.uk
Ultimele măsuri au condus la o accesibilitate mai ridicată a medicamentelor în ţările slab dezvoltate. Numărul celor care beneficiază acum de tratament a crescut cu 36% faţă de anul trecut, ajungându-se la aproximativ un milion. Dar în ciuda progresului, mai putin de jumătate din cei care au nevoie de tratament îl şi primesc.