Materia întunecată alcătuieşte 90% din Univers. Nu poate fi observată direct, dar oamenii de ştiinţă îi bănuiesc existenţa pornind de la forţele gravitaţionale pe care le produce. Ar putea fi explicată şi „masa lipsă” din Univers precum şi motivul pentru care galaxiile se rotesc.
Cercetătorii au căutat dovezi ale acestei materii ipotetice încă din 1970, atât în spaţiu, cât şi pe Pământ. Un număr de experimente s-au axat doar pe identificarea particulelor care alcătuiesc materia întunecată (WIMP - Weakly Interacting Massive Particles).
Dacă această formă a materiei există atunci un număr mare de particule, eliberate de către Big Bang, trec în fiecare secundă prin Pământ.
Problema este că aceste particule nu interacţionează aproape deloc cu materia normală. Unul dintre experimentele care caută activ particule WIMP se desfăşoară este Soudan Underground Laboratory, la 800 de metri sub pământ. Adâncimea mare protejează detectoarele de siliciu şi germanium de radiaţiile cosmice care bombardează Pământul în fiecare zi.
În această săptămână au apărut informaţii pe blogul unuia dintre cercetătorii de la Cryogenic Dark Matter Search, în care se afirmă că vor fi făcute publice nişte rezultate importante în noua ediţie a jurnalului ştiinţific Nature.
Lucrările de fizică apar foarte rar în acest jurnal, şi atunci doar pentru a anunţa o descoperire. Dacă zvonurile se vor dovedi a fi false, oamenii de ştiinţă vor trebui să aştepte pornirea LHC-ului, din nou, la începutul anului viitor. Se speră că celebrul accelerator de particule va produce condiţiile existente imediat după Big Bang, inclusiv particule ale materiei întunecate.