"În conformitate cu Legea nr. 346/2007 privind măsurile pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale, Comisia de coordonare constituită la nivelul Ministerului Economiei a elaborat un plan de acţiune pentru situaţii de urgenţă care cuprinde măsurile ce se vor pune în practică în cazul unei crize a gazelor naturale. Principalele măsuri ce se vor lua în acest sens sunt mobilizarea întregii capacităţi de producţie internă de gaze naturale şi a capacităţii de extracţie din depozitele de înmagazinare, precum şi sistarea/limitarea, după caz, a consumatorilor cu statut întreruptibil", potrivit datelor transmise de transportatorul naţional de gaze, Transgaz.
De asemenea, o altă măsură prevede trecerea pe combustibil alternativ (de regulă păcură) a consumatorilor ce au această posibilitate.
Cei mai mari consumatori ce au statut întreruptibil sunt Azomureş, InterAgro şi Electrocentrale Bucureşti.
La începutul acestui an, gigantul Gazprom a sistat livrarea de gaze Ucrainei şi implicit României şi restul ţărilor europene, timp de aproape trei săptămâni, începând cu 1 ianuarie 2009.
România a consumat în 2008 o cantitate de 17,3 miliarde metri cubi gaze. Din producţia internă, consumul ţării a fost acoperit doar în proporţie de două treimi, de Romgaz şi Petrom, restul cantităţii fiind importată din Rusia, prin companii intermediare.
Transportatorul naţional de gaze Transgaz este deţinut de statul român: Ministerul Economiei deţine 73,5% din capitalul social al Transgaz, Fondul Proprietatea aproximativ 15%, iar restul de 11,5% reprezintă acţiunile libere (free-float), care se tranzacţionează la BVB. Compania Transgaz este listată la categoria I a BVB, cu simbolul TGN.