"Nu vreau să ascund faptul că o nouă lege de acest tip este chiar una din condiţiile cu FMI", a spus ministrul Marian Sârbu, care a precizat că până la sfârşitul acestui an această lege ar trebui să fie elaborată.
Legea va fi pusă în aplicare numai după 2014, potrivit lui Sârbu.
"Legea ar include o evoluţie mai dinamică a vârstei de pensionare", a mai spus Sârbu.
Creşterea vârstelor de pensionare pentru femei şi bărbaţi şi a stagiului minim de cotizare, aşa cum cere Uniunea Europeană pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii, se va încheia în 2014, aşa cum prevede Legea pensiilor, aplicabilă din aprilie 2001.
Potrivit actului normativ, în termen de 13 ani de la intrarea legii în vigoare, vârsta de pensionare pentru femei ar trebui să crească de la 57 la 60 de ani, iar a bărbaţilor, de la 62 la 65 de ani.
Punctul de pensie de 45% ar putea fi realizat din 2010
Ministrul Muncii a declarat că nu crede că a exagerat atunci când Ministerul şi-a impus ca ţintă un punct de pensie de 45% din salariul mediu brut prognozat la începutul anului.
"Acest 45% reprezintă o cifră rezonabilă, care poate fi atinsă chiar de la anul dacă economia va merge relativ spre bine", a spus Marian Sârbu.
"Anul acesta, ca urmare a scăderii PIB şi a crizei, un punct de pensie de 45 % ar fi posibil doar în condiţiile în care ar fi trebuit să renunţăm la foarte multe din ajutoarele pe care trebuie să le dăm şi mediului economic", a mai spus Sârbu.