Ofcom, organism care reglementează sectoarele de media şi de telecomunicaţii, va trebui să ceară providerilor de internet informaţii despre persoanele care descarcă fişiere piratate. Astfel, cei care recidivează vor putea fi identificaţi prin intermediul adresei de IP a computerului.
Lordul Mandelson, ministrul de comerţ al Marii Britanii, a propus recent măsuri drastice, inclusiv amenzi de până la 50.000 lire, pentru cei care descarcă ilegal materiale de pe internet. Aceste măsuri au ca scop combaterea acţiunilor ilegale ale celor şapte milioane de utilizatori de internet din Marea Britanie, care descarcă filme, muzică şi jocuri.
Potrivit The Guardian, noile măsuri au apărut imediat după cina pe care Mandelson a luat-o cu directorul de film David Geffen, la începutul acestei luni. Purtătorul de cuvânt al departamentului reprezentat de lordul Mandelson a negat faptul că Geffen, un critic acerb al pirateriei pe internet, ar fi influenţat grăbirea acestor măsuri şi a atras atenţia asupra celui mai recent studiu pe temă, numit "Digital Britain", care recomandă ca celor care neglijează interdicţia să li se interzică accesul la internet.
Fostul ministrul al dezvoltării tehnologiei digitale, Tom Watson, i-a criticat pe acuzatorii celor care descarcă ilegal materiale de pe internet. "Puşi să facă faţă sistemului revoluţionar de distribuţie care este internetul, marii editori îşi văd profitul şi puterea de influenţă mult diminuate," arată Watson. "Forţaţi să accepte situaţia şi să inoveze, ei se uită cu speranţă doar la Parlament, cerându-i nişte saci de nisip pentru a se echilibra."
Industria muzicală estimează că pierderile din descărcarea ilegală de fişiere se ridică la 180 milioane de lire anual. Watson s-a arătat neîncrezător că recuperarea acestor fonduri va duce la o stimulare a industriilor creative.
"Ultimele propuneri de sancţiuni vor avea ca urmare punerea sub acuzaţie a majorităţii cetăţenilor Marii Britanii, dar şi ataşarea unei poveri mult prea mari la o industrie în plin avânt, care are un potenţial enorm de dezvoltare a societăţii, fără să avem vreo garanţie că artiştii şi cultura se vor îmbogăţi de pe urma lor", a mai arătat acesta.
Jammie Thomas-Rassett, prima femeie acuzată de descărcare ilegală de fişiere în SUA, a primit o amendă de 1,92 milioane de dolari, la începutul acestui an. Departamentul de justiţie a intervenit recent în cazul Thomas-Rassett, după ce apărarea a lansat un apel, considerând sancţiunea "neconstituţională". Din păcate pentru Thomas-Rassett, Congresul american nu a fost de acord şi a menţinut amenda.
În luna iulie, Joel Tenenbaum a fost cel de-al doilea cetăţean acuzat în SUA pentru descărcare ilegală de fişiere. Tenebaum a recunoscut că a descărcat ilegal 30 de melodii, delict pentru care a fost nevoit să achite statului o amendă de 675.000 dolari.
În luna mai, parlamentarii francezi au adoptat legea Hadopi, care protejează drepturile de autor de pe internet şi stabileşte amenzi pentru descărcarea ilegală de fişiere şi chiar sistarea accesului la internet pentru cei care recidivează.