Deficitul din august al Marii Britanii a însumat 26,3 miliarde dolari, mult peste nivelul de 9,9 miliarde lire din aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat vineri biroul naţional de statistică.
Ţara a înregistrat un deficit bugetar record în august, cel mai mare nivel de la începerea actualului sistem de măsurare, din 1993, în contextul în care recesiunea a afectat veniturile din taxe şi costurile de şomaj au crescut, relatează Bloomberg, citat de NewsIn.
Marea Britanie va trebui să reducă nivelul cheltuielilor în cel mai rapid ritm din anii '70 pentru a repara daunele cauzate de criză finanţelor publice, avertizează economiştii.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) prevede că deficitul va depăşi anul viitor 13% din produsul intern brut (PIB), cel mai mare nivel în rândul ţărilor din G20.
"Ne confruntăm cu un deficit enorm, provocat de scăderea veniturilor din taxe", a declarat Richard Snook, economist în cadrul Centrului pentru Cercetare Economică şi de Afaceri.
"Este o imensă gaură neagră în finanţele publice, care ar putea fi umplută numai prin reduceri semnificative ale cheltuielilor", a adăugat el.
Lira s-a depreciat în faţa dolarului pentru a doua şedinţă consecutiv, până la aproximativ 1,634 dolari, pe fondul temerilor că problemele cu care se confruntă în continuare băncile britanice ar putea afecta procesul de revenire.