În octombrie, pensiile ar trebui majorate cu 2%. Un punct de pensie ar ajunge astfel la 43,2 % din salariu mediu brut pe economie. Problema este că Ministerul Muncii trebuie să găsească încă 72 milioane de lei, pe lună, pentru plata acesor sporuri. Tot din octombrie, alte 12 milioane de lei ar fi necesare pentru plata majorărilor la grupele I şi II de muncă.
"În situaţia în care veniturile încasate din contribuţiile sociale nu vor acoperi nivelul cheltuielilor, atunci vom recurge la împrumut de la bugetul de stat. În aceeaşi situaţie ne află şi astăzi ", a declarat Doina Pârcălabu, preşedinte al CNPAS.
Deficitul este însă mult mai mare decât estimările iniţiale. La jumătatea anului s-a ajuns la un miliard şi jumătate de lei, cu 177 milioane lei în plus faţă de estimarea făcută pentru tot anul. Cele mai mari cheltuieli au fost în aprilie, când veniturile vârstnicilor au crescut cu trei procente. Asociaţiile de pensionari susţin că, indiferent de situaţia economică, Guvernul ar trebui să-şi ţină promisiunile.
"La pensionari orice sumă în plus e binevenită, la o pensie medie de 780 de lei, 2% înseamnă 160 de lei", spune preşedintele Federaţiei Naţionale a pensionarilor, Viorel Copil.
Pensionarii ameninţă că vor ieşi în stradă dacă Guvernul nu le va acorda majorarea promisă.