Subsecretarul de stat Răzvan-Horaţiu Radu, agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a avut vineri o întâlnire cu subsecretarul de stat din Ministerul Justiţiei, Radu Constantin Ragea, şi cu Ionel Cel-Mare, director general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, informează un comunicat al MAE.
Întâlnirea a făcut parte dintr-un cadru mai larg al cooperării interinstituţionale dintre Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti în vederea identificării unor soluţii de reducere a numărului de plângeri împotriva României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi implicit al condamnărilor.
Astfel, discuţiile purtate vineri au vizat identificarea unei strategii comune preventive de evitare a unor condamnări viitoare ale Guvernului Român la CEDO, în special al celor care privesc condiţiile de detenţie din penitenciare.
Autorităţile române au stabilit dezvoltarea unor noi direcţii de colaborare în vederea protecţiei drepturilor şi libertăţilor persoanelor condamnate, a îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie, a organizării unor mese rotunde, la care să participe reprezentanţi ai unor instituţii publice şi ai societăţii civile, precum şi a diseminării unor hotărâri CEDO de condamnare a altor state, pentru a fi preîntâmpinate eventuale încălcări ale drepturilor persoanelor private de libertate în România.
De asemenea, oficialii prezenţi la întâlnire au subliniat şi faptul că o serie dintre cauzele legate de regimul de detenţie, care au determinat condamnarea Guvernului Român la CEDO, au fost remediate şi nu mai sunt de actualitate. În plus, s-a avut în vedere şi posibilitatea informării actualizate a deţinuţilor cu privire la toate căile legale interne pe care le au la dispoziţie, în cazul în care apreciază că le sunt încălcate drepturile şi libertăţile garantate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. "Astfel, s-ar evita încărcarea instanţei de la Strasbourg cu o serie de plângeri care ar putea fi soluţionate conform dreptului intern de instanţele naţionale", se arată în comunicatul MAE.
Ministerul subliniază că din numărul total de plângeri formulate împotriva României la CEDO, aproximativ 97% sunt respinse ca inadmisibile.
Din partea Ministerului Afacerilor Externe au mai participat la întâlnirea de vineri Ileana Micu, director al Direcţiei Agent Guvernamental, coagent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi Manuela Luduşan, judecător detaşat în cadrul Direcţiei Agentului Guvernamental.