"Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu atenţie şi cu preocupare situaţia din Republica Moldova, în urma evoluţiilor înregistrate în cursul zilei de astăzi (marţi, n.r.)", se arată într-un comunicat al instituţiei.
Ministerul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu informaţiile vehiculate inclusiv de presă referitoare "la producerea de acte de violenţă, lipsa de acces a publicului la informaţii prin canalele media, obstrucţionarea accesului cetăţenilor români care doresc să călătorească în Republica Moldova, precum şi la alte evoluţii".
Totodată se arată că un punct de vedere oficial al ministerului asupra situaţiei din Republica Moldova a fost exprimat după ce a făcut o analiză completă a acestor evoluţii.
"MAE va respinge orice atitudine provocatoare la adresa României exprimată în acest context", conchide comunicatul, făcând referire la faptul că în perioada de dinaintea alegerilor autorităţile de la Chişinău au transmis semnale prin care sugerau ca România şi cetăţenii români să nu se implice în chestiunile interne ale Republicii Moldova şi să nu întreprindă acţiuni destabilizatoare.
Circa 30.000 de persoane s-au strâns marţi dimineaţa în centrul Chişinăului pentru a cere repetarea alegerilor, considerând că acestea au fost fraudate de comuniştii aflaţi la putere. Acţiunile au degenerat însă în ciocniri, soldate cu răniţi, iar liderii opoziţiei şi-au chemat din nou simpatizanţii în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi le-au spus că violenţele sunt provocări puse la cale de regimul preşedintelui Vladimir Voronin, al cărui mandat a expirat marţi, 7 aprilie.
Serviciul de Pază şi Protecţie, care asigură securitatea Preşedinţiei, a ajuns marţi la un armistiţiu cu protestatarii cărora le-a propus să plece din faţa clădirii, promiţându-le în schimb că nu vor folosi tunurile cu apă. O bună parte dintre manifestanţi au dat curs apelului şi au plecat spre Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde liderii opoziţiei le dăduseră întâlnire pentru ora 14.00.
Sediul Preşedinţiei moldovene a fost incendiat marţi, iar forţele de ordine au folosit tunurile cu apă pentru a stinge flăcările.
Reprezentanţii Direcţiei Poliţiei de Frontieră Iaşi au confirmat marţi pentru NewsIn că nu a mai existat un flux de călători care să vină din Republica Moldova între orele 13.00 - 15.30 şi au precizat că autorităţile vamale din Republica Moldova nu au informat autorităţile române privind o eventuală defecţiune a softului din vamă.
Potrivit autorităţilor de la vama Albiţa, din judeţul Vaslui, în jurul orelor 14.30, vameşii moldoveni de la vama Leuşeni au întors din drum opt maşini, toate înmatriculate în România, circa 20 de cetăţeni români nefiind lăsaţi să intre în Republica Moldova.