Temperaturile, nivelul apei, nivelul acidităţii din oceane şi calotele glaciare se schimbă în afara modelului variabilităţii naturale, din cauza societăţii şi economiei dezvoltate de oameni, au spus joi oamenii de ştiinţă într-un raport.
Informaţiile au venit la sfârşitul unei conferinţe de trei zile din Copenhaga, Danemarca, unde aproape 2.000 de cercetători s-au adunat pentru a discuta despre schimbările climatice.
Grupul le solicită autorităţilor competente să folosească toate instrumentele posibile pentru a reduce periculoasele emisii de gaze cu efect de seră, informează CNN.
Situaţia climatică actuală de pe planetă poate fi într-adevăr la fel de severă ca cele mai rele scenarii prezise de Intergovernmental Panel on Climate Change, care a avertizat în 2007 că vom avea un viitor plin de inundaţii, secete, furtuni dispariţii în masă ale speciilor.
În raport, cercetătorii au atras atenţia şi asupra costurilor sociale ridicate de schimbările climatice.
O creştere a temperaturilor globale cu 2 grade ar duce la o distrugere a climatului pentru întreg secolul şi va afecta cu precădere popoarele cele mai sărace.
"Observaţii recente arată că societăţile cele mai vulnerabile chiar şi la cele mai mici schimbări climatice sunt mai ales naţiunile şi comunităţile sărace", se scrie în raport.
Concluziile conferinţei vor fi prezentate politicienilor când se vor întâlni la Copenhaga în decembrie. Atunci, liderii vor discuta despre un nou acord global asupra emisiilor de gaze cu efect de seră ce va înlocui Protocolul Kyoto, care va expira în 2012.