Controversatul regizor sfidează, astfel, o interdicţie din 2006 a guvernului chinez, prin prezentarea în premieră a noului său film, "Spring Fever", la Festivalul de Film de la Cannes. Regizorul, în vârstă de 44 de ani, a primit interdicţia în urmă cu trei ani, pentru că a participat la aceeaşi secţiune a festivalului de la Cannes cu filmul "Summer Palace", fără a avea permisiunea guvernului chinez.
"Spring Fever", o poveste despre dragoste şi homosexuali, este unul dintre cele 20 de filme care concurează la Cannes pentru trofeul Palme d'Or. Filmul a fost realizat în secret în China, timp de doi ani, cu o cameră de mână şi cinci actori în distribuţie. "Spring Fever" prezintă povestea încercării unei soţii de a spiona relaţia soţului său cu un alt bărbat şi ar putea deveni cel mai controversat film din China de până acum, deoarece prezintă un subiect tabu în această ţară.
Producătoarea filmului, Nai An, care este şi ea vizată de interdicţia de cinci ani, se teme că noul film le-ar putea provoca şi mai multe probleme decât primul. "Dar tot ceea ce ne dorim este să facem filme, şi nu să creem probleme", a adăugat ea.
Unul dintre actorii din "Spring Fever", Chen Sicheng, şi-a făcut publică, la rândul său, temerea că va avea probleme în China din cauza implicării sale în acest proiect, însă consideră că Ye a fost, prin ceea ce a făcut, "un pionier curajos".
"Summer Palace", a cărui acţiune se petrecea în 1989, în timpul protestelor pro-democrate din piaţa Tiananmen, a fost interzis în China.
"Spring Fever" reprezintă a treia încercare a regizorului chinez de a câştiga Palm d'Or şi concurează anul acesta pentru trofeu cu filme precum "Inglorious Basterds", regizat de Quentin Tarantino, "Looking for Eric", de Ken Loach, şi cu cele mai noi pelicule regizate de Pedro Almodovar şi Ang Lee.