Situată pe coasta de vest a Portugaliei, de fapt, pe coasta de vest a Europei, Lisabona este un oraş destul de mic, comparativ cu alte capitale occidentale, numărând în jur de 560.000 de locuitori (2,8 milioane în zona metropolitană). Cele mai multe dintre obiectivele turistice se află la distanţe mici între ele, putând fi vizitate în câteva zile.
Vizita Lisabonei poate fi începută cu o călătorie în faimosul tramvai 28, care face turul zonelor istorice ale oraşului.
Fără îndoială, cea mai frumoasă panoramă asupra întregii capitale portugheze o puteţi vedea de pe meterezele Castelului Sao Jorje, situat pe colina cea mai înaltă a oraşului. Deşi în ruine, castelul păstrează încă multe ziduri înalte şi turnuri. Plimbarea până la castel poate fi obositoare, însă merită cu siguranţă efortul.
Trecând în vârful unei alte coline, în mijlocul străzilor colindate de localnici şi turişti, se află alte ruine, de data aceasta ale unei catedrale medievale - Convento do Carmo. Biserica, ale cărei structuri gotice sunt parţial păstrate, reprezintă o oază de linişte în inima oraşului. În interiorul catedralei, dincolo de coloanele înalte şi impunătoate, turiştii pot vizita un muzeu mic ca dimensiuni, însă interesant.
În spatele Convento do Carmo se întinde o altă panoramă frumoasă asupra oraşului şi a apelor ce îl înconjoară. De asemenea, aici este şi vârful ascensorului Santa Justa, care se ridică de la bazele colinei, de pe una dintre străzile aglomerate ale centrului oraşului.
Ceva mai departe de centrul oraşului, merită vizitat cartierul Belem, nume derivat în portugheză din "Betleem". Belem este faimos pentru faptul că de acolo plecau pe mare mulţi exploratori pentru a descoperi noi teritorii. A fost locul de unde Vasco da Gama a plecat spre India, în 1947.
Ca obiective turistice, poate fi vizitat Palatul Belem, fostă reşedinţă regală şi actuala reşedinţă a preşedintelui ţării. Faimos este, de asemenea, Turnul din Belem, un far fortificat ce apăra în vechime intrarea în port. În apropiere se află şi maiestuoasa catedrală Jeronimos.
În capătul opus al oraşului, turiştii au la dispoziţie Oceanariumul, unde pot admira diferite specii de peşti sau animale, din mai multe zone ale globului.
Atunci când vă planificaţi traseul prin capitala portugheză, este bine să verificaţi înainte orarul monumentelor. De exemplu, Convento do Carmo este închis vizitelor duminica, iar obiectivele turistice din cartierul Belem nu primesc turişti în zilele de luni.
După o zi de colindat colinele Lisabonei, turiştii se pot îndrepta spre cartierul "de noapte" al oraşului, Barrio Alto, acolo unde străzile sunt împânzite de baruri, restaurante şi cafenele pe toate gusturile. Dacă pe seară turiştii şi localnicii iau cina şi se relaxează în localuri, spre miezul nopţii "petrecerea" se mută pe străzile înguste. Într-o atmosferă relaxată, grupuri de toate vârstele discută şi se distrează în aer liber.
Mai degrabă tradiţional decât cosmopolit, oraşul Lisabona păstrează mult din farmecul vechimii. Pe alocuri, chiar prea mult, unele clădiri din zonele istorice fiind dărăpănate şi neîngrijite.
Nu vă mulţumiţi însă cu vizitarea Lisabonei!
Cascais şi Praia do Guincho
Sistemul de transport din Lisabona intern, cât şi cel interurban, funcţionează în avantajul călătorilor. Din Lisabona trenurile pleacă din 20 în 20 de minute spre staţiunile de pe coasta Atlanticului. După un drum de numai 30 de minute, ajungeţi la capătul linei, în staţiunea Cascais. Cândva o localitate de pescari, staţiunea Cascais este acum un oraş modern, pestriţ şi împânzit de o mulţime de magazine cu suveniruri. În faţa restaurantelor, chelnerii te ademenesc cu cele mai gustoase preparate din peşte.
Dacă nu v-am convins, atunci trebuie să ştiţi că o simplă plimbare prin staţiune va poate dezvălui o surpriză neaşteptată. Însuşi scriitorul Mircea Eliade a locuit în Cascais. Acest lucru este indicat pe una din casele aliniate pe străduţele liniştite şi strâmte din oraş.
Chiar dacă se află la capătul linei de tren, Cascais poate să fie începutul unei alte aventuri. Puteţi lua gratuit, între orele 9 - 19, o bicicletă de la unul din centrele din oraş (unul este chiar lângă gară) şi să vă plimbaţi pe faleză. Piesajul este unic, iar oceanul cu valurile nervoase îţi este tovarăş de drum.
După câteva minute de pedalat pe faleză, veţi da de o grotă înaltă şi găunoasă în care valurile se sparg nervoase. Localnicii au numit-o Boca do Inferno (Gura Infernului) pentru că pe timp de furtună apele învolburate transformă cavitatea într-un loc înfricoşător.
La o oră de mers cu bicicleta, începe lumea surferilor şi a windsurferilor, în locul care numeşte Praia do Guincho. Apa oceanului este foarte rece în această perioadă a anului (luna septembrie), iar curenţii puternici sunt un avantaj numai pentru pasionaţii de surf. Însă plaja este spaţioasă pe unele porţiuni, iar nisipul fin foarte ademenitor pentru câteva ore de stat la soare.
Sintra
"Să vizitezi lumea şi să nu vezi Sintra e ca şi cum ai fi orb", spune un vechi proverb spaniol.
La 40 de minute cu trenul de Lisabona, se întind grădini şi palate de vis pe dealuri abrupte, în Sintra, localitate încrisă pe lista patrimoniului cultural al UNESCO.
Atenţie! Rezervaţi-vă o zi întreagă pentru frumuseţile acestui oraş, pentru a savura în linişte splendorile construite de regii de altă dată, dar şi pentru a avea timp să vă trageţi sufletul pe urcuşurile destul de abrupte spre castele.
Chiar în centrul Sintrei, vis-a-vis de magazinele de suverniruri şi vinuri locale, poate fi vizitat Palatul Naţional, construit în secolele XV-XVI, reşedinţa de vară a regilor Portugaliei. După un urcuş prin pădure (poate fi aleasă şi varianta transportului local) se ajunge la Castelo dos Mouros, iar ceva mai sus, în cel mai înalt punct al Sintrei, coloratul Palat Pena, cu o vedere excelentă asupra întregii Lisabone şi a oceanului.
Citeşte şi Porto, vechi oraş de pescari şi casa faimosului vin portughez