Acesta va fi unul dintre anunţurile majore pe care le vor face liderii ţărilor dezvoltate şi emergente, la summitul de joi de la Londra, consacrat crizei economice.
O sursă din G7 (grupul celor mai industrializate ţări din lume), la curent cu discuţiile referitoare la FMI, a declarat că se examinează serios triplarea fondurilor de care dispune FMI, deşi un potenţial dezacord ar putea apărea asupra a ceea ce primesc ţările membre, în schimbul sporirii contribuţiilor.
Şeful adjunct al FMI John Lipsky a declarat că negocierile includ o propunere a secretarului american al trezoreriei Timothy Geithner de extindere a fondurilor FMI cu 500 de miliarde de dolari, ceea ce ar face ca FMI să dispună de 750 de miliarde. Alte guverne s-au pronunţat pentru dublarea resurselor FMI, la 500 de miliarde de dolari.
"Am încredere că ţările membre se vor asigura că avem resursele să ne îndeplinim responsabilităţile de a ajuta la stabilizarea pieţelor mondiale şi a economiei mondiale, şi de restaura creşterea pozitivă", a spus Lipsky la o conferinţă de presă cu ministrul mexican de finanţe, Agustin Carstens.
În plus, o agenţie rusă de presă a anunţat miercuri că liderii G20 ar putea aproba drepturi speciale de tragere (Special Drawing Rights SDRs) în valoare de 373 de miliarde de dolari pentru ţările membre. Acest lucru ar fi echivalent cu tipărirea de bani de către o bancă centrală, pentru a creşte masa monetară a unei ţări.
Între timp, împrumuturile acordate de FMI s-au înmulţit semnificativ, iar miercuri, Mexicul a devenit prima economie emergentă care a apelat la un ajutor de 47 de miliarde de dolari din noua linie de credite FMI flexibile, concepută pentru economiile bine gestionate. Începând de anul trecut, FMI a aprobat pachete de salvare pentru Islanda, Ungaria, Letonia, Ucraina, Serbia, Belarus şi România, iar alte ţări sunt în negocieri. În această situaţie, există temeri că instituţia nu va avea suficiente resurse.
Lipsky a apreciat că este important ca FMI să fie înzestrat cu resurse mai importante, pentru ca pieţele să aibă încredere că instituţia poate ajuta cât mai multe ţări.