"Principalul obiectiv al Comisiei este să contribuie la elaborarea pachetului de legi privind siguranţa naţională, pentru că şi componenţa Serviciului Român de Informaţii este importantă în acest pachet de legi. Ofiţerul de informaţie trebuie să aibă statutul său", a spus Preda.
Cezar Preda a precizat că motivul pentru care acest pachet de legi a stat în dezbaterea şi analiza comisiilor din Parlament timp de patru ani a fost acela că nu a existat voinţă politică.
El a mai spus că un alt subiect discutat la şedinţa în care a fost invitată şi conducerea SRI, a fost legat de procesul de transformare a Serviciului până în 2010.
La rândul său, şeful SRI a declarat, după şedinţă, că Serviciul a făcut paşi "importanţi în evoluţia pe linia modernizării şi transformării". "Capacităţile operaţionale ale Serviciului au crescut în urma acestor procese pe care le-am derulat la nivelul organizării de resurse umane şi management strategic", a afirmat George Maior.
Legile securităţii naţionale sunt blocate la comisiile de resort din Senat.
În aprilie 2007, Legile securităţii naţionale, mai puţin proiectul privind statutul ofiţerului de informaţii, au fost adoptate tacit, fără nicio modificare, de către Camera Deputaţilor, din cauza absenteismului parlamentarilor din cele două comisii sesizate, cea juridică şi cea pentru apărare, în condiţiile în care toate partidele, inclusiv cele care au boicotat şedinţele, în special PNL, PC, UDMR, dar şi PSD, şi chiar Traian Băsescu, au deplâns eludarea de către o cameră a acestor proiecte.