"Eu sper ca până la sfârşitul anului să avem o lege a patronatului care să coaguleze aria patronală", a declarat ministrul care a precizat însă că autorităţile nu pot obliga organizaţiile patronale să se unifice pentru a purta un dialog unitar cu Guvernul. "Noi am putea să spunem că, începând de mâine, organizaţia patronală împreună cu care noi luăm decizii e una, numai că am încălca nişte principii cu rezonanţă internaţională, iar eu nu sunt de acord. E în mâna organizaţiilor patronale să se organizeze. Tot discutăm despre această problemă, dar când e vorba să stabilim criterii de reprezentativitate, tot timpul e câte o organizaţie care spune că nu e de acord fiindcă vor fi mai puţini şefi", a declarat Sârbu.
Ministrul a adăugat că îşi dă seama că "problema este delicată", dar rezolvarea ei trebuie să vină din altă parte. "Eu sunt un militant pentru ca cei doi parteneri, patronate şi sindicate, să-şi găsească singuri formele de organizare pe care să le propună Guvernului", a declarat Sârbu.
Cel care a ridicat problema a fost preşedintele Asociaţiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Bistriţa-Năsăud (IMM), Valer Sânmihăian, potrivit căruia dialogul între Guvern şi şapte confederaţii patronale nu are cum fi constructiv.
Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a participat, joi, la Bistriţa, la o întrunire cu oamenii de afaceri din Bistriţa-Năsăud în care s-a discutat şi despre noua lege a salarizării, Sârbu purtând un dialog cu cei din sală pe sistemul întrebări şi răspunsuri. Marian Sârbu a făcut o vizită de o zi în Bistriţa-Năsăud. El s-a întâlnit cu conducerile instituţiilor subordonate ministerului său, a participat la o conferinţă de presă şi apoi la o întrunire cu oamenii de afaceri din judeţ.