Abia după ce se dă o sentinţă definitivă şi irevocabilă în cazul unui magistrat cu funcţie de conducere care a făcut poliţie politică, se poate aplica legea privind statutul magistratului, a mai spus judecătorul Cecilia Morariu.
"În cazul constatării, printr-o hotărâre definitivă, a calităţii de colaborator al Securităţii ca poliţie politică în cazul unui magistrat, dacă respectivul procuror sau judecător deţine o funcţie de conducere, el este revocat din funcţie de una dintre secţiile CSM. Dacă respectivul magistrat nu deţine nicio funcţie, CNSAS de regulă, sesizează organele de urmărire penală în legătură cu neconformitatea între declaraţia autentică pe propria răspundere şi hotărârea judecătorească irevocabilă", a declarat Cecilia Morariu.
Toţi magistraţii, la intrarea în magistratură, sunt obligaţi să dea o declaraţie pe propria răspundere potrivit căreia nu au colaborat cu fosta Securitate ca poliţie politică.
"CSM nu are calitatea de parte în procedura desfăşurată în faţa instanţelor de judecată de stabilire a calităţii de colaborator al Securităţii pentru un magistrat, deşi gestionează dosarele profesionale ale magistraţilor", a mai arătat Morariu.
Totodată, plângerea penală împotriva unui magistrat care a colaborat cu Securitatea, se face de către CNSAS sau, după caz, de către CSM, doar dacă se dovedeşte că declaraţia magistratului, dată pe propria răspundere prin care nu a recunoscut că ar fi fost colaborator al Securităţii nu coincide cu dovezile CNSAS prin care se arată că, de fapt, magistratul a făcut poliţie politică.
În cazul în care plîngerea făcută împotriva magistraţilor care au fost dovedeţi ca fiind colaboratori ai Securităţii ajunge în instanţă, pe perioada procesului, aceştia sunt suspendaţi din funcţia de magistraţi până la finalizarea acestuia.
Doar în caz de condamnare pentru fals în declaraţii, magistraţii sunt excluşi din magistratură.
Potrivit presei, cinci magistraţi au fost confirmaţi deja de instanţă drept foşti colaboratori ai Securităţii. Alţii 24 îşi aşteaptă verdictul.
Lista magistraţilor care au colaborat cu Securitatea:
- Cristea Lucian, judecător Curtea de Apel Cluj
- Lupascu Sergiu, judecător Judecătoria Bacău
- Murg Florian, judecător Curtea de Apel Oradea
- Bostan Theodoru, procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Buhuşi
- Ispas Adriana, procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş