"Nu se pune problema să substituim ediţia plătită celei gratuite", spun reprezentanţii cotidianului, ci de a articula un sistem de plată în jurul a trei coordonate: informaţiile "cu valoare adăugată" (newsletter-urile confidenţiale specializate), serviciile grupului (evenimentele culturale) şi instrumentele de colaborare (schimburile de scrisori electronice între internauţi şi redacţie).
Le Figaro a anunţat că va prezenta oferta pentru ediţia online pe 18 septembrie, într-o conferinţă de presă.
Grupurile de presă din SUA şi Marea Britanie au iniţiat o dezbatere amplă despre limita până la care poate fi făcut compromisul între audienţă pe scară largă şi conţinut jurnalistic de calitate. Peste 500 de publicaţii şi-au anunţat intenţia de a introduce un sistem de plată pentru ediţiile online, pe un portal unic iniţiat de grupul Journalism Online, care va fi lansat pentru a face faţă concurenţei neloiale din partea site-urile gratuite de ştiri. Grupul a anunţat că, până în prezent, responsabili de la 176 de cotidiene şi alte 330 de publicaţii au semnat scrisoarea de intenţie, pentru a deveni afiliaţi la proiectul portalului unic de comercializare a conţinutului online.
Informaţiile făcute publice de Journalism Online vin la puţină vreme după ce magnatul australian Rupert Murdoch, deţinătorul NewsCorp, a readus în actualitate problema plăţii pentru conţinutul de presă online. "Revoluţia digitală a deschis canale noi şi ieftine, dar nu a făcut conţinutul gratuit", a fost premisa pe care a înaintat-o Murdoch, anunţând că, din 2010, ediţiile online ale The Sun, The Times sau New York Post vor putea fi accesate doar în schimbul unei taxe.
Agenţia AP a stabilit o strategie de protejare a conţinutului livrat, după ce a constatat că agregatorii de ştiri gratuite îşi însuşesc fraudulos conţinutul furnizat de agenţie, rescriind fără scrupule depeşele şi difuzându-le ca pe un bun de larg consum.