"Acum două decenii, soţii Ceauşescu au fost executaţi după o parodie de proces care rămâne păcatul original al unei Românii postcomuniste în continuare avară în amintiri" sunt rândurile cu care îşi începe jurnalista Arielle Thedrel articolul din Le Figaro.
Procesul soţilor Ceauşescu, naşterea şi efortul CNSAS, tentaculele întinse de Securitate până azi în societatea românească, precum şi viziunile diametral opuse ale unui decreţel, respectiv ale unui fost ministru comunist devenit înlocuitor al "Geniului din Carpaţi", sunt evocate de articolul apărut în ediţia de joi a cotidianului francez Le Figaro.
Dan Voinea, fost procuror militar în timpul comunismului şi cel care a fost desemnat de generalul Stănculescu să încropească un dosar al Ceauşeştilor înainte de execuţie, se simte şi azi o marionetă. Pe moment, în acel decembrie 1989, s-a simţit "eliberat", însă azi e "nemulţumit" pentru că ştie că moartea tiranilor n-a servit la nimic. Potrivit acestuia, nomenclatura a confiscat revoluţia, iar "un Ceauşescu viu ar fi ajuns azi senator".
Marius Oprea, cel care conduce Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, este convins că multe dosare ale Securităţii sunt dispărute azi. "Arhivele STASI se întindeau pe 160 de kilometri şi ştim că atunci când Zidul Berlinului a căzut, agenţii au reuşit să distrugă 20 de kilometri în doi ani. Imaginaţi-vă ce s-a putut face aici de-a lungul a zece ani", spune Oprea. Fostul arheolog se plânge, de altfel, că agenţia publică pe care o conduce este tratată precum un ONG.
Sociologul Silviu Matei, în vârstă de 33 de ani, constată că la 20 de ani de la căderea comunismului, interesul pentru acest eveniment este extrem de scăzut în România. "Ne rămâne un efort enorm de memorie pe care trebuie să-l facem, dar nu cred că suntem pregătiţi pentru aşa ceva", spune Matei.
Realizator a trei filme despre perioada comunistă, Cristian Mungiu este un personaj extrem de popular în presa franceză. "În România, comunismul a devenit un lucru abstract. Nimeni nu se simte responsabil pentru trecut. Toţi preferă să creadă că singurul vinovat e Ceauşescu. Iar acesta e mort", spune regizorul premiat la Cannes. "Revoluţia din 1989 este un secret de familie. Toţi ştim ce s-a întâmplat cu adevărat, dar nimeni nu vrea să vorbească despre asta. Ca şi cum românilor le-ar fi ruşine de compromisurile mediocre din timpul comunismului şi de revoluţia înşelătoare", adaugă Mungiu.
Singurul senin în rândul intervievaţilor Le Figaro este fostul preşedinte Ion Iliescu, care, spune jurnalista franceză, "vorbeşte în continuare ca un ideolog marxist lipsit de remuşcări". Nici preşedintele actual, Traian Băsescu, deşi lăudat pentru condamnarea comunismului, nu este însă mai presus. "Deşi comisia de istorici condusă de Vladimir Tismăneanu i-a cerut să revizuiască pensiile foştilor ofiţeri ai poliţiei politice din comunism, Băsescu nu a dat curs cererii, preferând să păstreze comunismul ca pe o idee abstractă".