Carol Greider, una dintre laureatele premiului Nobel pentru medicină decernat luni, a aflat vestea în timp ce îşi spăla rufele. "Sunt în al şaptelea cer, cred că recunoaşterea cercetărilor ştiinţifice fundamentale determinate de curiozitate este foarte bună. Mă trezisem şi îmi spălam hainele", a precizat biologul american, care se afla în SUA când a primit vestea.
Greider, care predă la universitatea Johns Hopkins din Baltimore, spune că are obiceiul de a se trezi devreme şi că prepara micul dejun copiilor când a fost sunată de reprezentanţii postului de radio.
Co-laureata, australo-americanca Elizabeth Blackburn, care se afla în San Francisco, unde predă la Universitatea din California, a declarat că a fost trezită de apelul comitetului Nobel. "Dormeam, de fapt cred că încă dorm, încă mă gândesc că e un vis", a declarat pentru postul de radio suedez.
Cele două, împreună cu Jack Szostak, au primit distincţia Nobel pentru cercetările asupra unei enzime care protejează celulele de îmbătrânire, telomeraza. "Am vânat această enzimă. Am fost foarte fericită când am descoperit-o şi am realizat că este foarte interesant, că e un rezultat foarte important şi că nu simţi asta prea des", a spus Blackburn.
Cel de-al treilea laureat, Jack Szostak, a declarat că dormea când a fost trezit de comitetul Nobel pentru a-i da vestea. "Nu mă aşteptam, dar trebuia sp fiu pregătit pentru această posibilitate. Credeam că anunţul va fi făcut în jur de 5.30, dar a venit mai devreme şi încă dormeam", a spus profesorul de la Harvard la postul de radio suedez.
Telomeraza, enzima descoperită de cei trei laureaţi Nobel pentru medicină, protejează cromozomii care îmbătrânesc, anunţă Comitetul Nobel, în motivaţia postată pe site-ul instituţiei, astfel încât tinereţea veşnică ar putea deveni dintr-un ideal un fapt real.
"Aceşti trei oameni de ştiinţă au găsit soluţia la una dintre cele mai mari probleme ale biologiei: felul în care cromozomii pot fi copiaţi în timpul diviziunii celulare şi cum sunt ei protejaţi contra degradării", menţionează Comitetul Nobel.
Potrivit motivaţiei premiului, cei trei au descoperit că soluţia se află în terminaţiile cromozomilor, numite telomeri, şi într-o enzimă care le formează, telomeraza. Această enzimă ar putea ajuta la stoparea îmbătrânirii celulelor, jucând totodată un rol major în cancerizarea celulară.
Elizabeth Blackburn, Carol Greider şi Jack Szostak au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină pentru cercetările în domeniul enzimelor şi descoperirea enzimei telomerază, responsabilă de îmbătrânirea şi cancerizarea celulelor.