Au trecut zece luni de când subteranul le-a înghiţit fraţii, soţii sau prietenii. Perioadă în care familiile îndoliate nu au primit încă niciun răspuns. Pentru minerii care coboară zi de zi în mină situaţia nu este cu mult schimbată la Petrila, spun oamenii. Ortacii sunt speriaţi în continuare de cei aflaţi la conducere.
"Sunt prea speriaţi oamenii. Îi declară vinovaţi şi ei sunt tot în funcţii de conducere şi au putere de decizie în continuare, oamenii cum să nu fie speriaţi", a afirmat Constantin Alecsa, fost miner.
Noua conducere de la Petrila susţine că situaţia s-a schimbat, iar condiţiile de protecţie a muncii sunt acum respectate.
"Se lucrează cum trebuie la mină la momentul de faţă", a declarat Paulian Furtună, director Exploatare Minieră Petrila.
În Valea Jiului nu s-au mai făcut investiţii în ceea ce priveşte protecţia muncii de foarte mulţi ani, iar zona este un adevărat butoi cu pulbere.
"Singurul lucru care se poate întâmpla este să se creeze alternative economice pentru alte locuri de muncă şi să se închidă toată Valea Jiului", a declarat Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie.
În urma anchetei ce a precedat accidentul de la mină, procurorii au întocmit trei dosare de cercetare penală pentru ucidere din culpă, vătămare corporală şi încălcarea normelor de protecţie a muncii. Până la pedepsirea vinovaţilor, aceştia au fost schimbaţi din funcţii, dar recompensaţi cu posturi de răspundere.