Lidia Bărbulescu i-a spus preşedintelui Traian Băsescu că CSM nu poate obliga oamenii să se pensioneze, pensionarea e un drept, nu o obligaţie, iar prin aceste pensionări se va bloca sistemul mai mult decât e deja.
Replica a venit după ce preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre punerea în aplicare a deciziilor de pensionare, "cu care mulţi magistraţi stau în buzunar", şi a declarat că interimatele nu sunt o soluţie şi "vădesc chiar tentaţia de a vă plia pe realităţile politice".
Procurorul Liviu Dăscălescu i-a răspuns preşedintelui, care spusese că magistraţii stau cu deciziile de pensionare în buzunar, că "nu merităm să ne cereţi pensionarea, nu credeam că vă voi auzi spunând asta". Băsescu i-a spus procurorului că nu i-a cerut pensionarea, ci doar şi-a exprimat o părere.
Dan Lupaşcu, alt membru al CSM, l-a criticat pe preşedinte, motivând că nu a căpătat îndemânarea de a conduce o şedinţă a Consiliului. "Chestiunea legată de interimatul la Înalta Curte, îmi permit să amintesc două lucruri, numirea, sancţionarea, promovarea judecătorilor este de competenţa exclusivă a CSM, m-aş fi aşteptat din partea clasei politice să iniţieze un proiect de lege, pentru că este în opinia noastră neconstituţională dispoziţia prin care funcţiile de conducere de la Înalta Curte sunt numite de către preşedintele României", a spus Lupaşcu.
"De ce nu atacaţi la Curtea Constituţională (n.r.-prevederea prin care preşedintele face numirile la ÎCCJ), eu doar îmi fac datoria cu ce scrie în lege!", a replicat Băsescu.
Lupaşcu a menţionat că justiţia este într-o situaţie gravă, "nu aşa se rezolvă problemele". În plus, pensionările şi sunt compentenţa exclusivă a CSM, a spus Lupaşcu. "Justiţia merge din ce în ce mai prost, iar dumneavoastră în loc să o ajutaţi, o înfundaţi mai rău", a mai spus magistratul.
"Interimatul nu e o soluţie recomandată de lege. Ce v-a impiedicat să propuneţi numirile? E un joc politic, aşteptaţi alte vremuri pentru numirile definitive", a declarat şeful statului.
Lupaşcu i-a răspuns la fel de acid preşedintelui, făcând aluzie la Dan Voinea: "Alţi pensionari care au statut privilegiat bat din nou la uşa justiţiei".
Vicepreşedintele ÎCCJ, Lidia Bărbulescu a continuat să îi explice lui Băsescu că trei sferturi din magistraţii de la instanţa supremă îndeplinesc condiţiile de pensionare, iar prin plecarea acestora "nici în zece ani nu se poate popula ÎCCJ, prin noile Coduri". În schimb, Bărbulescu a susţinut că majoritatea magistraţilor pleacă la pensie, pentru că se consideră umiliţi, li se încalcă statutul, "nimic din recomandările Uniunii Europene nu se iau la noi în considerare". Mai mult, vicepreşedintele CSM l-a întrebat pe Băsescu cum trebuie să arate statutul judecătorilor, solicitându-i să ia o poziţie faţă de respectarea statutului lor.
"Habar n-am cum arată statutul actual", a spus preşedintele.
La solicitarea preşedintelui de a înceta protestele, un judecător aflat la centrul de presă, unde priveau mai mulţi magistraţi discuţiile din plenul Consiliului, a spus: "Dă-ne, frate, afară şi angajează muncitori!"
Preşedintele Băsescu a plecat de la CSM, după o oră şi jumătate în care şi-a expus punctul de vedere despre protestele magistraţilor şi situaţia interimatului de la ÎCCJ, ultima parte a discuţiei din Plenul Consiliului având loc cu uşile închise.