"Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să stabilească modul unitar de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor art. 454 alin2., fraza a doua din Codul de Procedură Penală, rap. la art. 453 alin.1 şi 455 alin.1 Cod Procedură Penală, referitoare la cauza ce a determinat amânarea sau întreruperea executării pedepsei condamnatului întemeiată pe o boală gravă a acestuia", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie remis, joi, agenţiei NewsIn.
"Este cunoscut faptul că unul din cazurile de amânare sau întrerupere a executării pedepsei închisorii sau detenţiunii pe viaţă îl reprezintă existenţa unei boli grave care face imposibilă executarea, iar potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, acordarea amânării sau întreruperii nu este condiţionată de un termen cert", se arată în comunicat.
Astfel, expertizele medico-legale efectuate concluzionează că afecţiunile care fac imposibilă executarea nu pot fi tratate în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau recomandă, respectiv propun, luarea măsurii pe o anumită perioadă exprimată prin indicarea unei limite minime (ex. 2cel puţin……"), condiţionată uneori de efectuarea unor tratamente de specialitate şi noi investigaţii.
În comunicat se precizează că, în urma analizării hotărârilor judecătoreşti, s-a observat că există două orientări de practică privind verificarea subzistenţei cauzei care a determinat amânarea sau întreruperea executării pedepsei.
Astfel, într-o primă orientare, instanţele de judecată, fiind în imposibilitatea obiectivă de a stabili un termen cert până la care să dispună amânarea sau întreruperea executării pedepsei, au fixat ca limită momentul exprimat prin sintagma "(...) până când starea de sănătate a condamnatului se va ameliora".
Alte instanţe, pentru aceeaşi ipoteză, au fixat un termen de control pentru verificarea stării de sănătate a condamnatului.
Laura Codruţa Kovesi consideră că a doua variantă este practică, motiv pentru care a solicitat Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să stabilească modul unitar de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor legale, în sensul acesteia, deoarece interpretarea propusă aduce ciclic în actualitate starea în care se află condamnatul şi face posibilă aplicarea eficientă a normei.
"Procedura de urmat, conform acestei interpretări, constă în fixarea unui termen de control la care se va verifica subzistenţa cauzei de împiedicare a executării pedepsei", se mai arată în comunicat, cu precizarea că, înainte de expirarea acestui termen, judecătorul delegat va sesiza din oficiu instanţa de executare care, în urma administrării probelor, va decide asupra subzistenţei cauzei de amânare sau întrerupere a pedepsei.