Potrivit comunicatului, legea încalcă mai multe prevederi constituţionale, inclusiv pe cele care consacră principiul bicameralismului.
Pe 11 iunie, USR își anunța, de asemenea, intenția de a sesiza Curtea Constituţională pentru modificările aduse aceleiași legi, demersul urmând să fie susţinut şi de PNL.
Printre motivele invocate de reprezentanții USR se numără: încălcarea principiului bicameralismului, atenuarea rolului constituţional de control al Curţii de Conturi şi introducerea unor chestiuni de natură subiectivă prin sintagme de tipul "sub toate aspectele semnificative", ce pot crea imprevizibilitate în procesul de aplicare a legii şi afectarea independenţei Autorităţii de Audit prin faptul că punctele de vedere exprimate de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice devin obligatorii.
Un alt motiv invocat de USR-iști vizează faptul că preşedintele Curţii nu are competenţa de a aprecia în ce măsură unele date, circumstanţe sau împrejurări pot fundamenta punerea în mişcare a acţiunii penale.
"În urmă cu două luni, oficialii europeni au cerut expres Parlamentului să renunţe la modificarea Legii Curţii de Conturi nr. 94/1992, prin care se pune în pericol independenţa Autorităţii de Audit", se menţionează într-un comunicat de presă remis de USR și citat de Agerpres.
Proiectul de lege, iniţiat în octombrie 2019, a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor pe 11 februarie, iar pe 10 iunie a fost votat și de Senat.