Magistraţii spun că, potrivit noii grile de salarizare, coeficienţii după care se vor calcula salariile magistraţilor sunt prea mici. Judecătorii stagiari şi judecătorii cu funcţii de execuţie vor fi cei mai afectaţi.
"Înmulţind 600 de lei cu un coeficient de 3,7, judecătorul stagiar are un salariu brut de 2.200 de lei din care îşi plăteşte impozitul, contribuţia şi aşa mai departe rămânând cu un salariu net sub 2.000 de lei", a afirmat Liana Gheorghiu, judecător Curtea de Apel, Târgu-Mureş.
Magistraţii spun că legea conţine discrepanţe nejustificate în salarizarea judecătorilor cu funcţii de conducere prin raportare la judecătorii ce ocupă funcţii de execuţie.
"Consilierii personali ai ministrului Justitiei ca şi consilierii de la Consiliul Superior al Magistraturii, nu au funcţii jurisdicţionale, responsabilitatea lor se reduce la a şopti în urechea ministrului, sau mă rog a responsabililor de la CSM şi au o grilă de salarizare de aproape 10", a declarat Horaţiu Dumbravă, membru al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România şi judecător Curtea de Apel, Târgu Mureş.
Dacă forma de protest nu va avea efect, magistraţii din Mureş şi Harghita ar putea din 15 septembrie să nu mai intre deloc în sălile de judecată.
Hotărârile au fost luate în cadrul Adunării Generale a Magistraţilor din raza de activitate a Curţii de Apel Târgu Mureş şi judecătorii pot alege dacă le urmează sau nu.