"Vreau să trimit un mesaj clar Moscovei şi Kievului", a declarat Barroso în Parlamentul European de la Strasbourg.
"Dacă acordul cu UE nu este onorat urgent, Comisia Europeană va sfătui companiile europene să trimită cazul în justiţie şi va îndemna statele membre să ia măsuri pentru găsirea de mijloace alternative de aprovizionare energetică şi de tranzit", a completat Barroso.
Ucraina motivează blocarea gazelor destinate Europei: sistemul său de gazoducte nu poate asigura tranzitul
Ucraina îşi justifică decizia de a bloca tranzitul gazului rusesc spre Europa. Preşedintele Viktor Iuşcenko a declarat că sistemul de gazoducte din Ucraina a fost readaptat după ce Moscova a sistat livrarea de combustibil către ţara sa.
Astfel, conductele prin care fi trebuit să treacă gaz spre statele europene, sunt acum pline cu combustibil din depozitele proprii. Cu alte cuvinte, infrastructura de transport a Ucrainei nu poate să asigure tranzitul spre Europa.
Preşedintele Iuşcenko are, însă, şi o soluţie. El a cerut Rusiei să semneze de urgenţă un contract provizoriu pentru aprovizionarea cu gaze a Ucrainei pe 2009, pentru ca livrările spre Europa să poata fi reluate.
Moscova spune că solicitarea Kievului este un şantaj şi că Ucraina vrea să aibă gaze înainte de semnarea unui acord care să stabilească noul preţ.
Rusia cere Ucrainei preţul pieţei, adică 450 de dolari pe mia de metri cubi de gaze, faţă de 179 de dolari cât a plătit Kievul anul trecut.