În urma ajutorului, compania speră să salveze aproximativ 14.500 de locuri de muncă din Marea Britanie. Grupul JLR, deţinut de grupul auto indian Tata, este unul dintre victimele scăderii cu 22% a vânzărilor pe piaţa auto britanică, în 2008.
Preşedintele grupului Tata, Ratan Tata, declarase luna trecută că efectele încetinirii creşterii economice asupra JLR ar fi "devastatoare", în cazul în care nu va primi ajutor guvernamental în garanţii pentru împrumuturi de până la 500 milioane lire sterline. Acesta a mai afirmat că grupul are nevoie de finanţe pentru capitalul de lucru, subliniind că un împrumut bancar ar fi greu de obţiunut.
Confirmarea împrumutului este aşteptată mâine, când membrii consiliului director al BEI se întrunesc la Luxemburg. De asemenea, banca ar putea fi de acord şi cu un împrumut acordat fabricii deţinută de Nissan în Sunderland, Marea Britanie, care ar putea primi o parte a unui credit de 364 milioane lire sterline, acesta fiind împărţit între fabricile companiei nipone din Regat şi Spania. Ambele împrumuturi vor avea nevoie de garanţii guvernamentale.
JLR a cerut ajutor financiar din partea guvernului britanic începând cu decembrie 2008. Totuşi, în ciuda demersului secretarului pentru afaceri de a oferi un sprijin de 2,3 miliarde lire sterline sectorului auto naţional, afectat de criza economică, discuţiile între JLR şi şi reprezentanţii ministerelor nu au fost duse la bun sfârşit.
Tata subliniează faptul că JLR cere mai degrabă garanţii pentru împrumuturi şi nu lichidităţi, dar folosirea finanţelor contribuabililor britanici pentru salvarea unei companii cu capital internaţional ar pune diverse probleme politice.
JLR concediat 450 de angajaţi în ianuarie, iar celor rămaşi le-a fost scurtat programul de lucru la 35 de ore pe săptămână, în urma acordurilor cu sindicatele. Astfel, compania deţinută de Tata Motors va reduce costurile cu până la 70 milioane lire sterline anual.
Industria auto globală a fost grav afectată de criza economică, iar cele mai mari victime, General Motors şi Chrysler, au primit recent termene limită pentru restructurare, ambele fiind în pragul falimentului.